Trei milioane de locuințe din România încă au centrale pe gaz, dar UE le cere oamenilor să renunțe la ele din cauza emisiilor. S-a ajuns și la un acord între Parlamentul European și Consiliul Europei cu privire la reducerea emisiilor.
Trei milioane de locuințe din România încă au centrale pe gaz, dar UE le cere oamenilor să renunțe la ele din cauza emisiilor. În Europa, sunt răspunzătoare pentru 40% din cererea de energie și 36% din emisiile de CO2, principalul gaz cu efect de seră.
Mulți români încă au centrale pe gaz
Aproximativ jumătate din întreaga energie consumată în UE este pentru încălzire și răcire, iar peste 70% încă provine din combustibili fosili, în principal gaze naturale. În sectorul rezidențial, circa 80% din consumul de energie este pentru încălzirea spațiilor și a apei.
Prin urmare, clădirile fac, într-o măsură considerabilă, obiectul noii legislații europene pe care se întemeiază eforturile UE de promovare a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, și de atingere a neutralității climatice până în 2050, potrivit Eurostat.
Protejarea climei, pe primul loc
„Decarbonizarea clădirilor existente va juca un rol esențial în îndeplinirea obiectivelor de protecție a climei pe care le avem în Europa”, a spus Irantzu Urkola, coordonatoarea proiectului HAPPENING.La sfârșitul anului 2021, erau instalate aproape 17 milioane de pompe de căldură în întreaga Europă.
Când vom fi nevoiți să renunțăm la centralele pe gaz
S-a ajuns la un acord între Parlamentul European și Consiliul Europei cu privire la reducerea emisiilor și a consumului de energie ale clădirilor de pe teritoriul Uniunii Europene.
Acordul provizoriu la care au ajuns reprezentanții Comisiei Europene și au Parlamentului de la Strasbourg va fi implementat în etape. Proiectul urmează să fie finalizat până în anul 2040. La acel moment este de așteptat ca pe teritoriul statelor europene să nu mai existe nici o centrală termică de apartament alimentată cu gaze naturale.
Până atunci, în prima fază va fi impusă o interdicție pentru clădirile construite noi. Centralele de apartament alimentate cu gaze nu vor mai fi montate, în clădirile noi de apartamente, din anul 2030.
Statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire. Se dorește eliminarea completă a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040.