Centrală nucleară turcească pe malul Mării Negre

Centrală nucleară turcească pe malul Mării Negre

China are toate şansele să câştige licitaţia organizată de Turcia pentru construcţia unui complex nuclear în nordul ţării.

China a transmis Turciei semnale clare privind disponibilitatea, mai ales financiară, de a construi o centrală nucleară pe malul Mării Negre. Guvernul de la Ankara intenţionează să organizeze o licitaţie la care, susţin unele voci de la Ankara, Beijingul va porni ca favorit net. Mai ales că regimul comunist a subliniat că nu are pretenţii la garanţii de stat şi că vine cu proprii bani.

În schimb, Coreea de Sud solicitase un astfel de sprijin din partea statului turc, în timp ce Japonia s-a retras din cursă după dezastrul de la Fukushima. Singurul competitor pentru China în acest dosar pare să rămână Rusia.

Subiectul se va afla, fără îndoială, pe agenda vizitei în China a premierului turc Recep Tayyip Erdogan. Este de aşteptat că şeful guvernului turc să ajungă la o concluzie cu partea chineză în privinţa construcţiei celei de-a doua centrale nucleare din Turcia care, potrivit primelor informaţii, va fi amplasată în provincia Sinop de pe coasta Mării Negre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia a primit deja avizul guvernului de la Ankara pentru construcţia unei centrale nucleare pe malul Mării Mediterane, un proiect evaluat la 20 de miliarde de dolari şi care urmează să fie finalizat până în 2018. Centrala va funcţiona timp de 60 de ani. 6000 de megawaţi ar putea fi capacitatea centralei nucleare pe care Turcia vrea să o construiască pe malul Mării Negre