Centenarul Unirii cu Bucovina, sărbătorit în weekend, la București, prin Centrul Cultural al Sectorului 1

Centenarul Unirii cu Bucovina, sărbătorit în weekend, la București, prin Centrul Cultural al Sectorului 1

Centrul Cultural care funcționează în coordonarea Primăriei Sectorului 1 organizează începând de vineri, 23 noiembrie, și până duminică, 25 noiembrie, ample manifestări cultural-artistice prin care marchează împlinirea a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România.

Seria de evenimente va avea loc în Piața George Enescu de lângă Ateneul Român și va cuprinde spectacole de muzică populară, parada costumelor naționale, sau un târg de produse tradiționale și de mâncăruri specific bucovinene. Printre artiștii care vor performa pe scena sărbătorii se numără Angelica Flutur, Buciumașii din Câmpulung și 150 de virtuozi din Bucovina de Nord (Cernăuți).

Organizatorii își propun ca, pe lângă componenta sărbătorească a evenimentului, acesta să fie și un prilej de   promovarea strângerii relațiilor culturale cu cei peste 700.000 de români care trăiesc în partea de Bucovină aflată, astăzi, în componența Ucrainei. „Avem, față de acești oameni, datoria morală să informăm opinia publică din România cu privire la situația învățământului de limbă română din Ucraina și să susținem strângerea de fonduri pentru grădinițele și școlile românești din această țară”, se arată în comunicatul de presă emis de Centrul Cultural al Sectorului 1.

La 15/28 noiembrie 1918, membrii Comitetului Național Român, reuniți în Congresul General al Bucovinei, proclamau, în Sala Mitropoliei din Cernăuți, sub președinția lui Iancu Flondor, Unirea cu România: „...noi, Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema putere a Țării și fiind învestit singur cu puterea legiuitoare, în numele suveranității naționale, hotărâm: unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României”.

Ne puteți urmări și pe Google News