Ateneul Român, o locație de poveste, a găzduit, vineri, una dintre cele mai importante gale ale mișcării sportive: centenarul olimpismului românesc. În jurul orei 18.00, pe covorul roșu din fața intrării au pășit primii invitați, cu ale lor vestimentații de gală. Sportivii și antrenorii au petrecut timp de o oră în foaier, la o cupă de șampanie, la o revedere la care s-au depănat amintiri.

Bach, pe scena Ateneului

România a strâns timp de un secol 302 medalii olimpice, iar faima și gloria sportului românesc a început încă din 1924, atunci când echipa națională de rugby a obținut bronzul la Jocurile Olimpice de la Paris. Festivitatea a fost una de marcă, cu jocuri de lumini, dans și cu momente remarcabile din istoria reușitelor olimpice românești, printre care și pagaia ruptă a lui Ivan Patzaichin, de la JO din 1968, intonarea imnului de către soprana Felicia Filip, dar și cu prestația de clasă a artistului Damian Drăghici, moment în care erau proiectate pe o pânză cadre cu datini românești și obiective turistice. După un ceas, ultimii invitați de calibru și-au făcut apariția în sala de concerte a impunătoarei clădiri din Calea Victoriei.

Distincție de onoare pentru COSR

Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Alin Petrache, preşedintele COSR, Octavian Morariu, membru CIO, Patrick Hickey, preşedintele Comitetului Olimpic European, preşedintele Traian Băsescu, dar şi reprezentanţii celor mai importante comitete olimpice naţionale şi ambasadori, au luat parte la această gală. „Este onorant să fiu prezent printre atâţia campioni având în vedere că România este o parte importantă a mişcării olimpice. Sper foarte mult că România își va depune candidatura la un moment dat la organizarea Jocurilor Olimpice, pentru că este o țară care iubește mult sportul. Așa că nu este nevoie decât să găsească momentul potrivit pentru a face acest lucru”, a declarat Bach, după ce a primit colanul olimpic, cea mai înaltă distincţie a COSR.

Mai mult, Alin Petrache, pre ședintele forului, a ținut să le mulțumească sportivilor care au reprezentat România la Olimpiade. „Am împlinit astăzi (n.r. – vineri) 100 de ani, iar această sută nu înglobează doar performanțele și medaliile câștigate de sportivii români, ci și 36.500 de zile de muncă pentru olimpismul românesc. Sportul ne-a făcut ceea ce suntem azi”, a precizat Petrache.

În semn de respect și considerație pentru mișcarea sportivă olimpică din România, președintele Traian Băsescu i-a înmânat șefului COSR, Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa I.

Te-ar putea interesa și: