După ce a trecut Prutul și a traversat Iașiul, Podul Iloaiei, Târgu Frumos și Războieni, octogenarul, care duce de Centenar  în Capitala Unirii mesajele de unire ale basarabenilor, într-o intervenție telefonică înregistrată în timp ce se afla în apropiere de Târgu Frumos, ea povestit la Rdio Chișinău despre impresiile sale și cum este întâlnit și primit de oameni în această drumeție.

„Șoferii de pe drum mă salută claxonând,  prin gesturi. Alții se opresc și își doresc să mă ducă mai departe, alți strigă „Trăiască Basarabia!”, „Trăiască Unirea!”. Sunt gesturi de susținere și înaripare. Îmi dă foarte multe puteri de a merge înainte. Copiii au grijă, îmi aduc mâncare, îmi aranjează cazarea și diferite întâlniri. Nu pot face comparația cine îmi dă mai mult. La biserica „Toma Cozma” din Iași și părintele mi-a dăruit o cruce adusă de la Ierusalim, și mi-a făcut o rugăciune atât de frumoasă, că acum zbor pe aceste drumuri, nu îmi târâi picioarele. Toți cu care mă întâlnesc sunt binevoitori. Înainte de a intra în localitatea Podul Iloaiei, se oprește autobuzul de cursă Iași-Brașov și vă închipuiți, toți pasagerii din acest autobuz s-au întors spre umila mea persoană salutându-mă cu mâinile și strigând „Trăiască Unirea!”  

Într-un mesaj postat pe Facebook, profesorul Ion Mărgineanu a menționat că realizează această călătorie în numele dragostei de țară, de mamă și în numele adevărului sfânt, nepolitizat. Redăm mai jos mesajul aproape integral postat pe rețeaua de socializare.

„Dragi prieteni,

compatrioți, cunoscuți și necunoscuți. Mă bucur nespus de mult pentru faptul că sunteți cu mine, alături de mine cînd eu, asumându-mi angajamentul să străbat pe jos distanța Bălți-Alba Iulia de 500+km, sunt în realizarea acestei aventuri. Simt cum îmi obosesc picioarele, dar vă asigur că mesajele pe care le primesc de la dumneavoastră mă întăresc și mă încurajează să-mi continui onorabil calea pînă urmă. Tind să realizez această faptă în numele dragostei de țară, de mamă, de adevăr curat, nepolitizat. Ceea ce fac eu nu poartă interese egoiste sau materialiste, ci este un ideal de a promova sfîntul adevăr pînă la realizarea lui. Sunt recunoscător celor care mă înțeleg și celor care vor să mă înțeleagă. Vă sărut pe toți cu dragoste.
Ion Mărgineanu 
Războieni, jud. Iași. 
07.11.2018 ”