Celebrităţile României se afişează la Paris

Celebrităţile României se afişează la Paris

O serie de „portrete intime“ ale unor vedete autohtone, realizate de fotograful Alex Gâlmeanu, vor fi expuse în capitala Franţei.

Expoziţia „People I Know“, alcătuită dintr-o serie de 39 de fotografii ale unor actori, sportivi, modele, cântăreţi şi vedete TV din România, va fi vernisată miercuri, 9 aprilie, la Galeria „Agent Double @ Crossroads“, din Paris.

Colecţia de portrete a fotografului Alex Gâlmeanu, expusă sub patronajul ambasadorului Teodor Baconschi şi cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris, va putea fi vizitată până pe 6 iunie. „Numitorul comun al imaginilor nu este celebritatea personajelor fotografiate, ci «jocul» lor în faţa camerei de fotografiat“, spune Alex Gâlmeanu, care a iniţiat proiectul încă din 2003 şi l-a expus pentru prima dată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

„Pentru Paris, selecţia a fost realizată de mine alături de agenţia franceză Double, iar criteriile au fost legate mai mult de impactul vizual“. Ipostaze inedite În şapte ani, începând din 2001, artistul a surprins în ipostaze interesante peste 100 de oameni „mai mult sau mai puţin celebri, pe care am avut şansa să-i cunosc“, de la Nadia Comăneci, Cristi Chivu, Gheorghe Dinică, Iulia Vântur, Ştefan Bănică, Daniela Nane, Tudor Chirilă, la Andrei Gheorghe şi Ioan Gyuri Pascu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este un proiect ce evoluează în permanenţă. De fiecare dată când voi fotografia oameni interesanţi, colecţia va fi completată“, adaugă artistul. Mihai Dobrovolschi apare cu un ştecăr în gură şi o priză pregătită în mână, Andi Vasluianu sărind, cu o roată imensă în fundal, fotbalistul Cristi Chivu, urcat pe un scaun, uitându-se într-o oglindă agăţată de un perete scorojit, Nicoleta Luciu, într-o ipostază de cântăreaţă de operă, Andrei Gheorghe „escaladând“ un acoperiş, iar Smiley e doar o umbră.

Titlul expoziţiei e preluat după filmul cu acelaşi nume, „People I Know“ („Cu cărţile pe masă“), cu Al Pacino şi Kim Basinger în rolurile principale, iar colecţia e divizată în două secţiuni: imagini alb-negru şi color. În această toamnă, artistul plănuieşte o expoziţie personală la Bucureşti. APRECIAT Fotograf de modă Născut în 1978, la Bucureşti, Alex Gâlmeanu fotografiază de la 14 ani, fiind considerat unul dintre cei mai buni fotografi români de fashion şi portret. A început cu o imagine publicată în revista „Salut“, în 1993, şi a continuat cu unele dintre cele mai apreciate reviste glossy din România, printre care „Unica“, „VIVA!“ „Elle“, „Cosmopolitan“, „Tabu“, „Tango“. Anul trecut, Alex Gâlmeanu a expus la Nantes colecţia „Ma Roumanie“.