Celebrii mititei ai lui Hepaticus și boema viață din Piața Obor

„Uite așa aș vrea să mor, Cu paharul lângă mine, Cu cobzarul lângă mine, Uite așa aș vrea să mor, Într-o crâșmă din Obor”, cânta răposatul Gică Petrescu. Nu-i o idee chiar de neluat în seamă. Oricum, locul a atras și o jurnalistă de la New York Times, care a mâncat mici și a scris în ziarul său despre lumea boemă a Oborului

Adi Hepaticus are 43 de ani, la bază e geograf, dar a ajuns cel mai mare cârciumar și vânzător de mititei din Piața Obor. „Am ajuns să fac mici din greșeală...”, râde grataragiul. Povestește că, oborean fiind din tată-n fiu, a prins de veste că e un „post” vacant în piață și a aplicat la el. Își desface o bere și o dă pe miștocăreală: „Nouă ne place și băutura și haleala și viața. Da’ fără femei, că mă ceartă acasă... Da’, oricum media de vârstă a fanelor mele e de 60 de ani”.

Mititeii de la botu’ calului

Un patron de restaurant de lux a spus odată că: „Boierii mănâncă mititeii cu sare și țăranii cu muștar”. La el în crâșmă cum preferă selecta sa clientelă? Îl umflă râsul: „La noi, numai cu muștar! E și sare pe masă, da’ n-o pune nimeni, că aici e Obor!”. Unul din partenerii săi de șpriț e Eugen Kraus, de 62 de ani, electronist pensionar. Zice că mănâncă mici în Piața Obor de 40 de ani: „Gustu’ lor s-a schimbat în bine, da’ io-s nostalgic... Nici ăia de la Cocoșatu nu mai sunt ce-au fost odată”.

Alt conviv, Mihai Ștefu, pensionar și fost șofer la RATB, zice că, săptămânal, când vine să facă piața, se îndoapă cu mititeii lui Adi: „Cei mai buni sunt aici, la botu’ calului”.

2.500 de mici pe zi

Cârciumarul zice că, de nouă ani, are aceeași rețetă pentru pasta de mici: „Înaintea mea au fost și alții. A fost unul, celebrul Petria, care s-a retras, că-i în vârstă. Io sunt doar continuatorul”.

S-a făcut de amiază și, din boxe, performează ca la o discotecă rurală, pe rând: Gică Petrescu, Fărâmiță Lambru, Maria Lătărețu, Zavaidoc și Ionel Tudorache.

Dar, până la cap și coadă, care-i rețeta celebrilor mititei de Obor? Adi Hepaticus e sincer: „Io pun vită cu porc, că doar 15% din mușterii mănăcă oaie. E  o rețetă de-a mea, făcută cu un tip care are o fabrică «euro» de procesare a cărnii”. Spune că într-o zi obișnuită, din cursul săptămânii vinde 2.500 de mici, iar în weekend sare de 3.000: „Da’ aici, la «Terasa Obor» se bea mai mult decât se mănâncă”. Cei doi convivi de la masă mai că nu-l aplaudă.

„Porcu’ e porc și-n ziua de Paști!”.

Mirosul te atrage, magnetic. Dar rețeta micilor săi e chiar așa secretă? Zâmbește în timp ce înghite un mititel abia luat de pe grătar: „Nu, dom’le, e pe geamul tarabei. Legea mă obligă. Io-s liniștit, am acte de proveniență. De aia îmi permit să fac spectacol aici, la Obor”. Rețeta nu-i ceva special. Dar farmecul Oborului îi dă un gust aparte banalului mititel. Șprițangii cu care bea Adi au păreri diferite. Unul ar vrea și cu oaie, iar celălat zice că: „Porcu’ e porc și-n ziua de Paști!”.

Micii din Obor în New York Times

În urmă cu un an, o cunoscută jurnalistă de la celebrul cotidian New York Times, Susanne Fowler, a scris admirativ despre experiența sa culinară din cârciuma lui Adi Hepaticus. Crâșmarul se înfoaie: „Și a mai fost la noi și cel mai cunoscut vlogger gastronomic din America, Mark Weins. A întors micii pe grătar cu noi și i-a și mâncat. A băut trei beri și s-a oprit. La băutură nu ținea...”.

Mai povestește că vestitul „chef” Adi Hădean obișnuiește să mănînce mici la el pe terasă și că nu stă la masă: „Se așează pe navetele goale de bere. Aici, dacă pui o față de masă, dispar jumătate din clienți. Oboru-i Obor!”.

„De Dumnezeu înjură doar românii!”

Vasile Chiorțu, de 60 de ani, fost salahor pe șantier, în prezent „casnic”, că, după cum zice el: „Mi-am luat serviciu acasă, că-i nevasta bolnavă”, se bagă în vorbă. Și io mănânc acilea, da’ de două ori pe lună, că-s la dietă”. În sacoșa burdușită cu de-ale gurii stă, bine protejată de mănunchiuri de verzituri, o sticlă de vin.

La masă e veselie mare. „Aici stau numai dinamoviștii, da’ au loc și alții”, se înfierbântă nea Vasile, în timp ce crâșmarul se pupă cu clienții „casei”.

Se mai și înjură, la greu, că de-aia e Obor. Unul dintre convivi, mai cu ștaif, conchide: „Noi avem înjurături d-astea, «tres jolie», nu ca la americani care au doar «Fuck you»!”. S-a matolit. Evident, se stârnește o dezbatere despre etimologia înjurăturilor din toată lumea. Concluzia e că de Dumnezeu înjură doar românii.

Corporatiști, hipsteri, pensionari și VIP-uri de Obor

Printre VIP-urile care freventează adesea „micăria” lui Adi Hepaticus se numără, pe lîngă Adi Hădean și: Mitică Popescu, Mircea Radu, tot lotul echipei lui Dinamo - în frunte cu Dănciulescu – viceprimarul Sectorului 2, Cristian Popescu – care mai face și cinste cu câte o bere celor cu care stă la masă – Romică Țociu și Miron Cozma. În zilele cu vreme frumoasă, coada la grătarul cu micii lui Adi se întinde pe zeci de metri, dar nu aștepți mai mult de câteva minute.

Din difuzoare se aude romanța Zaraza în interpretarea lui Cristian Vasile. Adi explică: „Pun muzică în funcție de clienți. Dimineață vin pensionarii, așa că pun «populară». După prânz încep să apară corporatiștii și hipsterii și o dau pe rock. Da’ nu mult..., că noi la cinci jumate închidem, că nu mai vine nimeni la piață”.

Hai noroc, și mâine e o zi!

La terasa dintre hala nouă și cea veche din Piața Obor s-au lansat și cărți. Chiar Andrei Gheorghe și-a lansat cartea, cu două luni înainte să moară. „A întârziat o oră, a stat o oră și a fumat în timpul ăsta un pachet de țigări”, povestește Adi, care mai adaugă că vrea să organizeze și un vernisaj de pictură la el în crâșmă. În care local discuția a evoluat. S-a trecut la politică externă. Se vorbește pe ton ridicat despre: Siria, Iran și gripa chinezească. O splendoare.

Unul dintre clienți, Valentin Duță, un lăcătuș mecanic de 49 de ani, crescut la casa de copii, care a lucrat alături, la fosta fabrică Aversa, a început să vorbească într-o engleză cu accent de Oxford: „Am avut o profesoară tare bună...”.

Mai e puțin și se întunecă. Un nene bătrâior strânge chiștoacele de pe jos și cartoanele de pe mesele pe care au fost mititeii de Obor. Mâine totul se reia cu același scenariu, dar alți actori și spectatori. Hai noroc și la mai mare!