Evenimentul Zilei > International > Celebra baschetbalistă Brittney Griner a fost eliberată din închisoarea rusă, într-un schimb de prizonieri
Celebra baschetbalistă Brittney Griner a fost eliberată din închisoarea rusă, într-un schimb de prizonieri

Celebra baschetbalistă Brittney Griner a fost eliberată din închisoarea rusă, într-un schimb de prizonieri

După 10 luni de închisoare în Rusia, americanca Brittney Griner a fost eliebrată din închisoare, într-un schimb de prizonieri cu Statele Unite. Ea a fost arestată după ce asupra ei s-au găsit substanțe interzise.

Baschetbalista Brittney Griner a fost inclusă într-un schimb de prizonieri dintre Rusia și Statele Unite ale Americii. Americanii l-au dat la schimb pe traficantul de arme Viktor Bout, cunoscut și sub denumirea de „Negustorul morții”.

Britney Griner revine în SUA

Astfel, jucătoarea profesionistă de baschet și dubla campioană olimpică, în vârstă de 32 de ani, a fost eliberată din închisoarea în care a a fost încarcerată în urmă cu zece luni. În luna februarie, a fost descoperit în bagajul baschetbalistei un cartuș de vaporizator care ar fi conținut urme de ulei de hașiș. Legislația din Rusia prevede că pentru astfel de fapte se dă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

În luna august, Brittney Griner a fost condamnată la nouă ani de închisoare și a fost încarcerată la Colonia de Femei IK-2, o închisoare aflată la 480 de kilometri sud-est de Moscova.

Vorbind pe subiect, președintele Joe Biden a spus că Griner era în siguranță și se afla într-un avion spre casă din Emiratele Arabe Unite. „Mă bucur să spun că Brittney este bine dispusă… are nevoie de timp și spațiu pentru a se recupera”, a spus el la Casa Albă.

Traficantul de arme Viktor Bout, dat la schimb pe Brittney Griner

Rușii au eliberat-o într-un final pe baschetbalistă, însă l-au cerut la schimb pe traficantul de arme Viktor Bout. Acesta s-a făcut cunoscut în anii de după căderea Uniunii Sovietice pentru afacerile cu arme pe care le făcea cu mercenarii de război și cu guvernele corupte din întreaga lume. El a devenit unul dintre cei mai căutați infractori din lume și a fost arestat de americani într-un hotel din capitala Thailandei.

A fost extrădat doi ani mai târziu și condamnat la 25 de ani de pușcărie, fiind acuzat că a sprijinit acuzații teroriste și a omorât cetățeni americani. Schimbul de prizonieri a avut loc în Abu Dhabi, unde două avioane s-au deplasat cu prizonierii, informează BBC.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: