Cele mai rele variante de încălţăminte

Cele mai rele variante de încălţăminte

Balerinii, pantofii sport şi şlapii pot fi mai periculoşi decât par.

Pantofii sport nu ar trebui purtaţi decât atunci când facem sport pentru că favorizează micozele, balerinii împiedică mersul normal pentru că nu oferă deloc suport piciorului, iar şlapii pot fi responsabili de probleme cu genunchii, şoldurile sau cu spatele, potrivit medicului Hillary Brenner, purtător de cuvânt al Asociaţiei Americane de Podiatrie (care se ocupă de bolile piciorului), citat de portalul webmd.com.

Medici români spe­cia­lizaţi în ortopedie sunt mai rezervaţi şi spun că tipul de încălţăminte cel mai potrivit nu poate fi stabilit după reguli foarte stricte. "Dacă balerinii sunt bine toleraţi şi nu determină dureri, pot fi purtaţi. La fel şi pantofii cu toc. În ceea ce priveşte şlapii, riscul mare sunt cupercile, însă, în acelaşi timp, lasă piciorul să respire, fiind utili celor care au unghii încarnate şi nu pot să poarte pantof închis", spune ortopedul Marius Uscatu, specializat în chirurgia piciorului.

De ce apar monturile

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce priveşte legătura dintre monturi (o umflătură dureroasă la baza degetului mare, care face ca degetul să capete o formă care nu este naturală) şi pantofii purtaţi, medicul ţine să precizeze că o încălţăminte strâmtă agravează evoluţia lor, însă acestea au şi alte cauze. "Jumătate dintre femeile cu monturi nu au purtat deloc tocuri, pot fi inclusiv de natură hormonală", adaugă ortopedul.

PANTOFII CU TOC Indiferent dacă tocul pantofului e unul extrem de înalt sau unul mediu, invariabil pot să apară dureri şi răni deasupra călcâiului. Materialul rigid apasă pe os, iar presiunea poate cauza umflături, răni şi dureri la tendonul lui Ahile. PAPUCII DE PLAJĂ Şlapii trebuie folosiţi cât mai rar pentru că oferă puţină protecţie pentru picior, existând riscul de a vă răni. Sunt interzişi în special diabeticilor. La fel ca balerinii, pot cauza probleme cu genunchii, şoldurile, spatele. BALERINII Experţii americani compară aceşti pantofi cu mersul pe carton. Nu oferă suport la nivelul arcadei piciorului, ceea ce îl împiedică să funcţioneze normal. Dacă nu vreţi să renunţaţi la ei, există dispozitive speciale care se introduc în ei şi care previn durerile. REGULI DE AUR

  • Măsuraţi piciorul înainte de a cumpăra încălţări (nouă din zece femei poartă unele prea mici). Din cauza frecării constante creşte riscul de artrită.
  • Alegeţi produse din material mai moale, în locul pielii rigide. 
  • Aveţi grijă ca talpa să se îndoie, fără a fi prea flexibilă.