Evenimentul Zilei > Actualitate > Cele mai periculoase trasee RATB. Femeie jefuită în mod barbar, în tramvaiul 11
Cele mai periculoase trasee RATB. Femeie jefuită în mod barbar, în tramvaiul 11

Cele mai periculoase trasee RATB. Femeie jefuită în mod barbar, în tramvaiul 11

Dincolo de comerţul care se practică în tramvaiele, autobuzele şi troleibuzele din Capitală, mijloacele de transport în comun au devenit un adevărat pericol pentru călători. Principalele victime sunt femeile

Nu este o noutate faptul că mijloacele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) sunt locurile preferate în care acţionează majoritatea hoţilor de buzunare. Îmbulzeala reprezintă un magnet pentru şuţi, iar Poliţia Locală a Capitalei a început să-i vâneze pe infractori, dar şi pe cei care fac comerţ ambulant în maşini.

Până când aceştia vor fi opriţi de oamenii legii, călătorii continuă să sufere din cauza acestora. Ba mai mult, să trăiască adevărate traume. Un caz recent petrecut în tramvaiul 11 ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Acesta are un traseu destul de lung. Din Cartierul 16 februarie, calea Giuleşti, până pe strada Zeţarilor din Sectorul 5 al Capitalei. S-a întâmplat vineri, 17 martie. O femeie trecută cu puţin de 40 de ani s-a urcat de la staţia Danny Huwe, zona Răzoare. S-a aşezat pe ultimul scaun de pe partea stângă a tramvaiului. Lume puţină. Cel mult şapte inşi.

Hoţul avea trasă gluga pe cap

Era în jur de 13.30. Un bărbat de vreo 30 de ani, cu barbă şi cu o glugă pe cap stătea în spatele ei. În picioare. Părea că priveşte pe geam, dar omul îşi pregătea strategia. Femeia, relaxată, stătea de vorbă cu o tânără. Nici prin cap nu-i trecea că va fi jefuită ziua în amiaza mare. Hoţul a aşteptat momentul oportun, iar după patru staţii de unde s-a urcat femeia a acţionat. Când a oprit în staţie, la intersecţia strada Progresului cu Calea Rahovei, bărbatul i-a smuls cerceii din ambele urechi, a sărit din tramvai şi a rupt-o la fugă.

Se văita de urechi

Uşile s-au închis la fix, iar femeia n-a mai apucat să spună decât: „Nu se poate! Mi-a furat cerceii!“, în timp ce se uita pe geam cum infractorul se îndepărta. Urechile nu sângerau, dar erau atât de înroşite încât femeia şi le-a acoperit cu mâinile. „Mă ustură de nu mai pot. Nenorocitul!“, atât a mai apucat victima să rostească. S-a aşezat pe scaun şi, supărată de ceea ce i s-a întâmplat, abia mai ridica capul din pământ. Niciun călător nu a intervenit.

Sfaturi puerile ale poliţiştilor

Nu doar în tramvaiul 11 se întâmplă astfel de infracţiuni. Şuţii atacă şi pe linia tramvaielor 16 şi 36 din zona Petricani, Sectorul 2 al Capitalei. Autobuzul 178, care trece pe la Gara de Nord, este unul din cele mai frecventate mijloace de transport în comun de hoţi, la fel ca 268 din cartierul Drumul Taberei. Pentru a evita să deveniţi victime, poliţiştii vă dau câteva sfaturi:

● dacă sunteţi înconjuraţi de persoane dubioase, încercaţi să vă schimbaţi locul;

● evitaţi să citiţi, deoarece atenţia vă este diminuată;

● dacă vă aşezaţi pe scaun, ţineţi bagajele în braţe;

● nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; dacă circulaţi la ore târzii, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto.