Cele mai periculoase oraşe din România

Craiova conduce în clasamentul localităţilor în care siguranţa cetăţenilor este precară din cauza răfuielilor care au loc între bandele de interlopi.

Incidentul de ieri-dimineaţă, în urma căruia un lider al lumii interlope din Craiova a fost împuşcat mortal şi un altul a ajuns la spital cu tăieturi la o mână şi la gât, confirmă poziţia fruntaşă a capitalei Olteniei în clasamentul celor mai periculoase oraşe din România.

„Nu avem o centralizare statistică a tuturor incidentelor de acest gen, înregistrate într-un an la nivel naţional, dar putem face o ierarhizare a oraşelor periculoase în funcţie de frecvenţa conflictelor violente, cărora, de multe ori, le-au căzut victime chiar şi poliţişti. Drept urmare, dacă luăm în calcul doar conflictele de amploare produse anul trecut şi în prima jumătate a acestui an, pe primul loc în «topul» localităţilor-problemă se situează, de departe, Craiova. Să nu uităm că reglările de conturi cu pistoale, bâte şi săbii, care au avut loc în primăvara acestui an în curtea Spitalului Judeţean Dolj, au determinat chiar modificarea Legii privind regimul armelor şi muniţiilor“, susţine unul dintre judiciariştii cu state vechi în poliţie.

Potrivit oamenilor legii, marea problemă a autorităţilor este aceea că interlopii care provoacă aceste conflicte scapă, de fiecare dată, doar cu amenzi. „Şi autorul asasinatului de la Craiova a fost cercetat în mai multe dosare penale pentru vătămare corporală. S-a ales cu amenzi de maximum 200 de lei şi a fost pus în libertate de instanţă. Principalul motiv invocat de judecători: nu reprezintă pericol social“, spun surse din poliţie. „Poate acesta este şi motivul pentru care, în Craiova, răfuielile se produc frecvent şi sunt soldate, de fiecare dată, cu victime. Niciunul dintre cei care a condus până acum inspectoratul de poliţie al judeţului nu a reuşit să le oprească“, se scuză aceştia.

De la o partidă de pocher Pistoale. Săbii. Atacuri armate. Interlopi. S-a întâmplat din nou. Fost campion de box, Mihai Pârvu, zis Caiac, a fost executat ieri-dimineaţă în faţa casei sale de un alt personaj controversat, Marian Mavriche. Caiac a fost împuşcat de două ori în burtă şi a murit la o oră după ce a ajuns la spital.

Caiac înfiinţase, în urmă cu câţiva ani, împreună cu alţi capi ai lumii interlope din Craiova (Gigioc, Cimino şi Roşianu) gruparea „Frăţia“, al cărei scop era să-i pună la punct pe romii scandalagii din Faţa Luncii. În ultimii ani, gruparea nu a mai fost implicată în dispute, iar numele lui Caiac nu a mai fost asociat cu astfel de incidente.

„Are o familie frumoasă. Un băiat care face carieră în box. Se cuminţise. Asta e viaţa, a fost omorât de unul de-al lui!“, spune unul dintre membrii lumii interlope din Craiova. Scandalul dintre Caiac şi Mavriche a izbucnit marţi dimineaţă, în jurul orei 4.00, chiar în faţa blocului interlopului. Conform poliţiei, cei doi, care erau amici, jucaseră pocher în cazinoul lui Mavriche. Acesta din urmă a pierdut în timpul jocului 50.000 de euro („bani pe care i-am împrumutat de la ţigani ca să mă achit“, avea el să declare).

După ce s-a terminat partida de pocher, în mintea lui Marian Mavriche a încolţit ideea că partenerul său de cărţi l-a înşelat. A chemat câţiva prieteni cu care s-a dus acasă la Caiac pentru a-i cere banii înapoi. Aici a fost aşteptat de interlop şi familia sa. A urmat o răfuială cu arme albe şi de foc.

Conform comisarului-şef Gheorghe Bică, comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, Mavriche a fost tăiat cu un cuţit la mână şi la gât, după care a ripostat şi a tras asupra lui Caiac. „Două gloanţe l-au nimerit în abdomen pe Caiac. E posibil ca pistolul cu gloanţe de cauciuc, pentru care Mavriche avea acte şi îl deţinea legal, să fi fost modificat“, a precizat comisarul-şef Bică.

La faţa locului a fost găsită şi o armă cu gloanţe, de calibru 38 de milimetri, de fabricaţie italiană (inscripţionată Frankie Brescia). „Expertiza ne va arăta dacă acesta este pistolul cu care a fost împuşcat Caiac“, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Marian Mavriche a fost dus la spital de cei care-l însoţeau. Medicii spun că o să mai stea sub supraveghere două zile, iar salonul în care este internat este păzit de cinci poliţişti. În schimb, Caiac a fost adus de o ambulanţă la Spitalul de Urgenţă Craiova la o oră după ce a fost împuşcat. „A pierdut mult sânge. A murit înainte să fie supus intervenţiei chirurgicale. Avea şanse mici de supravieţuire“, a precizat Bogdan Fănuţă, director medical în cadrul spitalului.

TOP ORAŞE PROBLEMĂ Sudul ţării, pericol maxim

Poliţia a făcut o ierarhizare a oraşelor periculoase în funcţie de frecvenţa conflictelor violente, cărora, de multe ori, le-au căzut victime chiar şi poliţişti.

1. Craiova 2. Constanţa 3. Brăila 4. Drobeta-Turnu- Severin 5. Borşa (Maramureş)

CRAIOVA

Raiul pistolarilor

ANUL 2008. Pe data de 3 februarie, interlopul Enrico Constantinescu şi apropiaţii săi au fost atacaţi în faţa Curţii de Apel Craiova de membrii clanului „Pară“. Rezultat: fostul comandant al IPJ Dolj comisar-şef Georgel Enescu, a demisionat. Pe 29 aprilie, două familii de romi s-au răfuit în Spitalul de Urgenţă Craiova.

ANUL 2007. Andrei Nicolae, zis „Impresie“, a fost implicat în şapte scandaluri stradale. A bătut, a devastat baruri, a tras cu pistolul, i-a fugărit pe poliţişti. „Impresie“ este singurul pistolar al Craiovei care se află acum în spatele gratiilor. În luna august, în urma răfuielii dintre clanurile Moruzi şi Poenaru, au ajuns la spital şase persoane.

ANUL 2003. Sute de romi din Faţa Luncii au ieşit înarmaţi pe străzi împotriva capilor grupării „Frăţia“, care nu-i lăsau în unele discoteci din oraş. Revolta a fost „înăbuşită“ de poliţişti şi jandarmi. (Florin Băltăreţu)

BORŞA

Victime printre poliţişti

„Vedeta“ oraşelor periculoase din nordul ţării este Borşa, din judeţul Maramureş. Surse din cadrul poliţiei ne-au descris ultimul incident violent: „În urmă cu o săptămână, în centrul oraşului Borşa, o tânără în vârstă de 18 ani a ajuns la spital după ce a fost lovită cu maşina, pe trotuar, de un interlop care încerca să fugă după ce-şi împuşcase un rival. Şi asta la doar două zile după ce membrii grupării sale au fost lăsaţi în libertate de magistraţi, deşi într-un conflict pe care l-au provocat i-au ameninţat cu arma pe poliţiştii de la Serviciul de Intervenţie Rapidă şi le-au lovit maşina cu un camion Tatra. Cinci poliţişti au fost răniţi şi, totuşi, în opinia magistraţilor, membrii grupării nu reprezentau un pericol social. La începutul anului trecut un poliţist a fost strivit cu maşina de un interlop. Poliţistul a rămas infirm, iar agresorul este şi acum liber“, au declarat sursele citate. (Raluca Dan)

TURNU-SEVERIN

Autori filmaţi, dar „necunoscuţi“ Unul dintre cele mai mari scandaluri între interlopii din judeţul Mehedinţi a avut loc în luna octombrie a anului 2007, în municipiul Drobeta-Turnu- Severin. Cazul a rămas însă nesoluţionat până în prezent. Atunci, unul dintre liderii lumii interlope din Drobeta-Turnu-Severin, Sandu Sârbu, a fost împuşcat de mai multe ori, fiind rănit la picioare. Deşi altercaţia s-a produs într-o benzinărie şi a fost înregistrată de camerele de supraveghere video, poliţiştii mehedinţeni nu au făcut publice nici până astăzi numele agresorilor. Cu toate acestea, surse din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi au declarat, sub protecţia anonimatului, că ar fi fost vorba despre o răzbunare, din cauza unor datorii. De altfel, cei bănuiţi că ar fi tras cu arma asupra lui Sandu Sârbu au fost bătuţi până aproape de moarte, câteva luni mai târziu. Nici în acest caz nu se cunosc autorii. (Adrian Bidilici)

CONSTANŢA

Republica siciliană de pe litoral

Cele mai cunoscute bande sunt „Fraţii“ şi „Spaniolul“, ai căror membri sunt judecaţi, în stare de libertate, încă din luna februarie 2007. Între timp, războiul continuă în stradă pentru că fiecare încearcă să-l convingă pe celălalt să renunţe la proces. De aceea nu se mai depun plângeri, ci se dau doar „mici avertismente“: mâini şi picioare rupte, maşini de lux incendiate. În urmă cu o săptămână, fratele unui cap al lumii interlope a fost blocat în trafic în centrul oraşului şi bătut cu sălbăticie de membri ai bandei rivale. A doua zi, cumnatul victimei a fost tăiat pe faţă cu un cuţit, chiar la ieşirea din spitalul unde îşi vizitase ruda. Există numeroase dosare grele, nerezolvate încă. De exemplu, cazul omului de afaceri Liviu Bamburic, de 43 ani, împuşcat în scara blocului cu un pistol Makarov. Sau cazul omului de afaceri Petrică Iordache, găsit în apa mării, înfipt cu capul în jos între stabilopozi. (Feri Predescu)

BRĂILA Între „Buricea“ şi „Caţali“ Lupta pentru supremaţie se dă între grupările rivale „Buricea“ - din cartierul Radu Negru, şi „Caţali“ - din satul Vărsătura. Poliţia brăileană a reuşit, pentru scurt timp, să-i arunce după gratii pe principalii pioni. Cel mai important scandal a avut loc în luna decembrie, anul trecut, când oamenii lui Stănel Corbu, liderul unei grupări din cartierul Lacu Dulce, apropiat clanului Buricea, au fost atacaţi de cei din gruparea rivală „Caţali“. Două persoane au fost rănite, una dintre victime fiind împuşcată cu gloanţe de cauciuc. Maşini de lux au fost distruse cu pietre şi săbii. Cu un an înainte, găştile din Radu Negru şi Vărsătura s-au răfuit chiar în incinta Palatului de Justiţie. Până să ajungă în zonă forţele de ordine, interlopii reuşiseră să spargă geamurile de la uşa de acces, să se rănească cu săbii şi cuţite, să blocheze intrarea în tribunal şi să dea buzna în sălile de judecată. (Liliana Şerban) BRAŞOV

Războaie urbane

Braşovul a fost, în ultimii ani, locul unora dintre cele mai cumplite războaie urbane între interlopi. Cel mai cunoscut a avut loc în luna septembrie 1999, când două bande, interlopii din cartierul Noua, respectiv valutiştii din centru, s-au luptat pentru împărţirea zonelor „de protecţie“. A doua zi, capii celor două bande au fost chemaţi la „împăcare“ în biroul şefului poliţiei de atunci, colonelul Mircea Bucur. Unii lideri interlopi au fost arestaţi. De exemplu, Alen Moisin a fost reţinut chiar la Cabina Pro TV unde încerca să-şi povestească versiunea. La câteva luni după aceea, Bucur a fost retrogradat în funcţia de şef al Clubului Sportiv Dinamo. Niciunul dintre cei implicaţi în evenimente nu a fost condamnat pentru faptele de atunci, dosarul a fost clasat anul trecut după mai bine de şapte ani de tergiversări. (Ovidiu Eftimie)