Cele mai norocoase oi! Salvate din naufragiu, scapă și de măcelar... Vor muri de bătrânețe, la „sanctuar”

Cele mai norocoase oi! Salvate din naufragiu, scapă și de măcelar... Vor muri de bătrânețe, la „sanctuar”

Asociația pentru protecția animalelor ARCA a reușit, după eforturi de peste o lună și jumătate, să facă “ultimul pas pentru salvarea berbecuților” recuperatî în urma accidentului naval din portul Midia, unde un vapor, plin cu peste 14.000 de oi pentru țările arabe, s-a răsturnat lângă șenalul navigabil. Cele 180 de supraviețuitoare au fost transportate la o fermă din nordul Capitalei, singurul lor sanctuar din România, unde “se vor bucura de o viață liniștită”, până când vor muri de moarte bună.

O echipă de voluntari ai Animal Rescue and Care Association (ARCA) a ajuns, astăzi, la Nuntași, pentru a prelua, de la o fermă de animale, cele 180 de oi scoase de pe nava "Queen Hind". De fapt, fuseseră recuperate 250, însă 70 au murit. Așa că, datorită ARCA, destinația finală a berbecuților supraviețuitori nu va mai fi vreun abator dintr-o țară arabă, ci o fermă din Periș, în nordul Capitalei. “Condițiile de care se vor bucura oile în acest nou spațiu vor fi excelente, nemaiîntâlnite până acum în România în domeniul creșterii ovinelor. Vor fi permanent sub supravegherea noastră și se vor bucura de o viață liniștită, departe de exploatarea umană”, a declarat, Kuki Bărbuceanu, la încărcarea animalelor în tirul care le transportă spre “raiul pe pământ”.

 

“Cu siguranță, animalele pe care le-am încărcat acum arată bine, sunt  frumoase, starea lor de sănătate este corespunzătoare pentru transport. Sunt câteva care au șchiopături, dar este ceva de așteptat, probabil că au fost niște fracturi, care s-au recuperat, și câteva animale care tușeau”, s-a bucurat și Ovidiu Roșu, medic veterinar ARCA. Voluntarii de la ARCA spun că luarea în custodie a berbecuților a fost extrem de greoaie, dar, în final, au reușit să intre în posesia lor. “Pentru noi a fost îngrijorător de greu pentru că ni s-a părut că, efectiv, acțiunea lor de salvare de pe navă a fost un fleac față de salvarea lor din mâinile autorităților. A fost greu pentru că a durat mai bine o lună jumătate. Putea să dureze trei zile. Dar iată că ne-am împiedicat în birocrație”, a spus Kuki Bărbuceanu, ușurat, totuși că totul s-a terminat cu bine.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ferma de la Periș, cele 180 de oi vor sta în două grajduri de câte 300 metri pătrați și o pajiște uriașă, unde vor putea zburda în voie.  Datorită donațiilor iubitorilor de animale, berbecuții fericiți vor avea mâncare la dispoziție, sănătatea lor fiind verificată în permanență de medici veterinari, supravegheați de ANSVSA. Animalele vor fi adoptate abia după ce statutul lor juridic va fi clarificat. “Oile aparțin de fapt beneficiarului care le-a cumparat, se poate verifica și pe crotaliile lor, un fel CNP care înseamnă documentul de deplasare al animalului exportat”, a declarat, pentru evz.ro, președintele ANSVSA, Robert Chioveanu. Din punctul lui de vedere, luarea în custodie a celor 180 de către cei de la ARCA este convenabilă. “Și asta pentru că la ANSVSA au venit zeci de organizații care au cerut berbecuții,  au vrut ba câte doi, ba pentru stână, să aibă grijă de câteva dintre ele sau chiar pentru a fi animale de companie”, a precizat Robert Chioveanu.

“Gata! Am reușit să îi luăm! Cei 180 de berbecuți supraviețuitori de pe Vasul Morții se îndreaptă acum către sanctuarul nostru de lângă București. Vă ținem la curent! Dar, avem nevoie de orice sprijin financiar, îngrijirea lor n-o să fie deloc ieftină”, a postat, pe Facebook, ARCA. Mii de internauți îi felicită pe voluntari. “De obicei, acestea sunt vagoane ale morții și urăsc să le văd pe drum. Dar această călătorie este diferită, acești incredibili supraviețuitori sunt în siguranță și vor fi protejați în viitor” comentează, cu entuziasm, o iubitoare de animale.