Agenția pentru Servicii Publice din Republica Moldova a făcut publică o listă a celor mai neobișnuite nume date nou-născuților de părinții lor.
Diversitate mare la numele date copiilor, în Republica Moldova
Agenția remarcă faptul că diversitatea culturală a țării, precum și influența istoriei, au dus la apariția multor nume noi de femei și bărbați. Printre cele mai neobișnuite nume de botez se află unele cu adevărat rare.
Prenume precum Abigael, Aili, Alainanur, Annelisa sau Addison, Alexander Albert Gab, Alexis Profiri sau Azil, sunt deocamdată, unice în Republica Moldova.
De la începutul anului 2024, Agenția pentru Servicii Publice din Republica Moldova a înregistrat 11.536 de nou-născuți, dintre care 5.579 fete și 5.957 băieți, notează agenția.
Tot mai puțini copii, în Republica Moldova
O scădere importantă a populației a fost consemnată în Republica Moldova într-un timp foarte scurt, potrivit datelor oficiale. Față de anul trecut, populația a scăzut cu 69.000 de cetățeni de la 2.423.300 de persoane, câți erau în 2023, adică o diminuare de 2,8%
Scăderea populației a fost mai accentuată în mediul rural – cu 3,6% mai puțin comparativ cu anul 2023, față de mediul urban – unde diminuarea a fost de 1,6 %.
Și, dincolo de migrația masivă, populația din Republica Moldova este în descreștere și din cauza natalității foarte scăzute. Ultima oară când au fost înregistrați astfel de indicatori pentru numărul de nașteri a fost acum 180 de ani, potrivit unei analize făcute de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”.
Studiul realizat de IDIS „Viitorul” mai arată că, în 2022, vârsta medie a unei mame la nașterea primului copil a fost de 24,8 ani, cu 4 ani mai mult decât în urmă cu 30 de ani. Însă după 2010, femeile cu vârsta peste 35 de ani au început să nască relativ mai des, notează cercetătorii.
Cele mai neobișnuite nume de copii moldoveni
În Republica Moldova există nume unice. De exemplu, există doar câte o singură fată cu nume precum Abigail, Ayli, Alainanur, Annelisa, Anwar, Astrid, Aurelia, Bedia, Deborah, Eileen și Esther. Există și nume precum Evi, Gulya, Isa, Ylva-Astrid, Yunna, Joy, Kaya, Leah, Luna-Sophia, Maide, Melisalsil, Mika, Mirage, Renesmee, Sadin, Seiya, Talia, Victoria Melek, Yagmur Irmak.
La băieți, numele unice sunt Addison, Alexander Albert Gab, Alexis Profiri, Azil, Asman, Aidan, Bruno, Krinu, Dastan, Daniali, Diego, Emirkan, Ermininheld, Gyurai Sarp, Harry și Isai. Numele exclusive includ John Mortimer, Jonathan-Ryan, Yusuf, Leo Huang Hu, Liam Quinn, Loughnane, Mark-Antony, Manvel, Maximus-Urie, Mir, Michal, Nolan, Noe, Radzimierz, Samat, Tahir, Tiberius, Tancredi, Wil și Ionatan.
„Aceste nume nu sunt doar rare, dar și în cele mai multe cazuri poartă o istorie aparte și un sens profund. Atunci când le alege, un părinte dorește să ofere copilului său o individualitate unică și memorabilă, punând accent pe tradiții, cultură și originalitate”, a informat Agenția pentru Servicii Publice.