Evenimentul Zilei > Actualitate > Cele mai grave incendii din istoria cluburilor de noapte. IMAGINI cu dramaticul incendiu din Station Warwick, SUA, copie la indigo a celui din Colectiv, România
Cele mai grave incendii din istoria cluburilor de noapte. IMAGINI cu dramaticul incendiu din Station Warwick, SUA, copie la indigo a celui din Colectiv, România

Cele mai grave incendii din istoria cluburilor de noapte. IMAGINI cu dramaticul incendiu din Station Warwick, SUA, copie la indigo a celui din Colectiv, România

Din cauza tragediei de la club Colectiv soldate cu 29 de morţi şi aproximativ 180 de răniţi, a intrat în România în rândul ţărilor marcate de astfel de drame. O prestigioasă agenţie de presă a prezentat o cronologie a celor mai grave incendii produse în cluburi de noapte din lume în ultimii 75 de ani, după tragedia de vineri seara de la Clubul Colectiv din Bucureşti.

– ianuarie 2013: Un incendiu a provocat moartea a peste 200 de persoane la clubul Kiss din oraşul Santa Maria, din sudul Braziliei. Anchetatorii au afirmat că spuma antifonică de pe tavan a luat foc şi a emis gaze toxice care au ucis rapid participanţii la o petrecere studenţească.

– decembrie 2009: Aproximativ 152 de persoane au murit într-un incendiu izbucnit în clubul Khromaya Loshad (Calul Şchiop) din Perm, în Rusia. Flăcările s-au declanşat când un foc de artificii a aprins tavanul de plastic decorat cu ramuri.

– ianuarie 2009: Un foc de artificii de Revelion a declanşat un incendiu în clubul Santika din Bangkok, Thailanda, provocând moartea a 67 de persoane şi rănirea multor altora. Victimele au suferit arsuri grave şi au inhalat fum, dar multe persoane au murit strivite.

– septembrie 2008: Flăcările au ucis 44 de persoane în clubul Wuwang (Regele Dansatorilor) din Shenzhen, China, unde un foc de artificii a aprins tavanul, generând o busculadă.

– decembrie 2004: În Buenos Aires, Argentina, un incendiu a ucis 194 de persoane în clubul supraaglomerat Cromagnon Republic, după ce un foc de artificii a aprins spuma cu care era capitonat tavanul. Proprietarul clubului, Omar Chaban, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru provocarea incendiului şi pentru mită. Alte persoane au primit pedepse mai mici.

– februarie 2003: Un incendiu la clubul Station Warwick din Rhode Island, în Statele Unite, a omorât 100 de persoane şi a rănit peste 200. Artificiile folosite de o formaţie de muzică au aprins spuma inflamabilă din interiorul clubului.

– decembrie 2000: Un incendiu cauzat de un accident de sudură a provocat moartea a 309 persoane la o discotecă din centrul oraşului chinez Luoyang.

– octombrie 1998: Un incendiu provocat intenţionat la o discotecă supraaglomerată din oraşul suedez Goteborg s-a soldat cu 63 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi. Patru persoane au fost condamnate ulterior pentru declanşarea incendiului.

– martie 1996: Flăcările izbucnite la clubul Ozone din Quezon City, Filipine, au ucis 162 de persoane. Multe dintre victime erau studenţi care sărbătoreau sfârşitul anului universitar.

– martie 1990: Un incendiu provocat intenţionat la clubul Happy Land din cartierul new-yorkez Bronx s-a soldat cu 87 de morţi. Focul a izbucnit când un bărbat furios pe iubita lui a stropit cu benzină singura ieşire din club şi i-a dat foc, după care a blocat poarta metalică din faţă, astfel că oamenii au rămas blocaţi.

– decembrie 1983: Un incendiu la salonul de dans Alcala din Madrid, Spania, a provocat moartea a 78 de persoane şi rănirea a peste 20.

– mai 1977: Un incendiu la clubul Beverly Hills din Southgate, în statul american Kentucky, a ucis 165 de persoane şi a rănit peste 200.

– noiembrie 1942: Cel mai grav incendiu dintr-un club de noapte din istoria SUA a ucis 492 de persoane la clubul Cocoanut Grove din Boston. Tragedia de la unul dintre cele mai populare cluburi din Boston a condus la adoptarea unor noi reglementări în domeniu, precum sistemele de stropire antiincendiu şi ieşiri accesibile.

– aprilie 1940: Un incendiu izbucnit din cauza plantelor decorative agăţate de tavanul clubului Rhythm Night din Natchez, în statul american Mississippi, a ucis 209 persoane. Ferestrele localului erau blocate pentru a împiedica persoanele care voiau să intre pe furiş.

(sursa mediafax.ro, Associated Press, Youtube)