Potrivit Transparency International, România se află pe locul trei în topul celor mai corupte ţări din Uniunea Europeană. În România, Indicele de Percepţie a Corupţiei a fost calculat pentru prima data în anul 1997, pentru ca în anul 2012 să fie inclus în Strategia Naţională Anticorupţie ca indicator de performanţă al acesteia. România îşi propunea ca ţintă pentru anul 2015 să înregistreze un scor 63 de puncte – egal cu media statelor Uniunii Europene.

IPC 2015 clasează România pe locul 58 în topul statelor lumii, cu un scor pe 46 de puncte, raportat la o medie a statelor Uniunii Europene de 65,36 de puncte. Punctajele acordate țărilor reflectă gradul perceput de corupție: 100 de puncte înseamnă deloc corupt, iar 0 puncte foarte corupt.

Practic, România se află pe locul trei în topul celor mai corupte ţări din Uniunea Europeană. Singurele ţări europene unde corupţia este percepută mai puternic decât la noi sunt Italia şi Bulgaria. Cea mai puţin coruptă ţară este Danemarca, iar la polul opus se află Coreea de Nord şi Somalia.

„Cu cât scorul este mai mic, cu atât corupția este mai răspândită în acel stat, pedepsele nu sunt aplicate, iar instituțiile publice nu deservesc nevoile cetățenilor”, se arată în comunicatul agenției. „Șpăgile și contractele ascunse nu numai că fură resursele celor aflați în nevoie, dar reprezintă o piedică în dezvoltarea justiției și a economiei și distrug încrederea oamenilor în guverne și liderii politici”, se mai precizează în comunicat.

Cele mai puțin afectate state de fenomenul corupției sunt cele din Europa de Nord, precum Danemarca, Finlanda și Suedia. La polul opus, cu un scor foarte mic – semn al unui nivel ridicat de corupție – se situează state din Africa și Asia.

Cele mai corupte țări din lume:

 1. Somalia
 2. Coreea de Nord
 3. Afghanistan
 4. Sudan
 5. Sudanul de Sud
 6. Angola
 7. Libia
 8. Irak
 9. Venezuela
 10. Guineea-Bissau.

Cele mai puțin corupte state sunt:

 1. Danemarca
 2. Finlanda
 3. Suedia
 4. Noua Zeelandă
 5. Olanda
 6. Norvegia
 7. Elveția
 8. Singapore
 9. Canada
 10. Germania.