Cele mai ciudate episoade juridice ale anului (II). Bonus: România
- Adam Popescu
- 9 decembrie 2008, 15:05
Procesele din tribunale sunt, de regulă, proceduri în timpul cărora ai toate motivele să te plictiseşti. Asta dacă nu eşti acuzat sau acuzator, avocat sau procuror. Pentru simplul privitor, o adevărată gură de aer proaspăt este un caz cu acuzaţii sau / şi decizii ciudate.
Ieri, v-am prezentat trei dintre cele mai stranii cazuri, iar astăzi continuăm cu alte trei. La articolul de ieri, se comenta că jurnaliştii de la The Times, autorii topului, "nu au vizitat "justiţia" română". Ei bine, au făcut-o!
Şi au găsit de cuvinţă să râdă de proiectul de lege care propunea un conţinut egal de ştiri pozitive şi negative în emisunile informative de la radio şi TV. O măsură care ar fi violat (negativ cuvânt!) frumoasa (gata, am echilibrat!) libertate de exprimare din Uniunea Europeană. Proiectul, iniţiat de senatorul Gheorghe Funar şi deputatul Ioan Ghişe la mijlocul acestui an, a sfârşit tragic, probabil în uralele producătorilor "Ştirilor de la ora 5".
Decizia a luat-o Curtea Constituţională, care a hotărât: "Ştirile sunt ştiri. Nu sunt pozitive sau negative. Doar reflectă realitatea". Cum se numesc localnici din Lesbos?
Acum, că ne-am găsit în top, putem răsufla uşuraţi, citind o propunere mai interesante din Grecia. Mai exact, insulele Lesbos. Doi localnici ai acestor insule au cerut ca, aşa cum oamenii din Creta se numesc cretani, cei din Lesbos să se poată fi numiţi lesbieni, chiar dacă termenul desemnează în prezent o orientare sexuală.
Cererea lor a fost refuzată. Totuşi, termenul "lesbian" are o legătură strânsă cu insula numită. Cuvântul a fost introdus de Sappho, o poetă din Lesbos care a trăit în secolul al VII-lea şi care şi-a mărturisit dragostea pentru o persoană de acelaşi sex.
Şi unul din Statele Unite, unde tinerii din Florida care merg cu pantalonii în vine au fost reclamaţi de localnicii ofensaţi. Poliţia chiar a constatat că un tânăr mergea pe stradă cu pantalonii atât de lăsaţi, încât "10 centimetri din boxerii săi" erau la vedere. Aşa că s-a instituit o amendă, care ajungea chiar la suma de 300 de dolari. Mai târziu, amenda a fost desfiinţată, iar legea - declarată neconstituţională. Citiţi şi:
Cele mai ciudate episoade juridice ale anului (1)
Sursa: The Times