Cele mai ciudate episoade juridice ale anului (I)

Procesele din tribunale sunt, de regulă, proceduri în timpul cărora ai toate motivele să te plictiseşti. Asta dacă nu eşti acuzat sau acuzator, avocat sau procuror. Pentru simplul privitor, o adevărată gură de aer proaspăt este un caz cu acuzaţii sau / şi decizii ciudate.

Pentru început, un caz din Noua Zeelandă. Un tribunal a decis ca o fetiţă de nouă ani să fie luată de sub custodia părinţilor săi, deoarece aceştia au îndrăznit să îi pună un nume dintre cele mai ciudate: "Talula Does The Hula From Hawaii", hula fiind celebrul dans al exoticilor insulari din Pacific.

Mai mult, judecătorul a spus că acesta nu este un caz izolat, amintind de prenumele "Number 16 Bus Shelter" (în traducere: depoul de autobuze 16) - probabil locul în care a avut loc procrearea - sau gemenii "Fish" şi "Chips".

Statul păcălit de urs

Un alt episod ciudat a avut loc în Macedonia, unde un apicultor a acuzat de furt un urs. După ce a încercat, fără succes, să sperie ursul folosind lumini puternice şi un sistem stereo deosebit de gălăgios, Zoran Kiseloski s-a gândit că a venit momentul să expună problema unui tribunal.

Şi decizia nu avea cum să nu îi convină: întrucât ursul nu avea, logic, proprietar, tribunalul a obligat primăria locală să îi plătească apicultorului circa 2.000 de euro.

Cimpanzeul - fiul ideal

Încă una din Austria, unde, printre procesele monstrului violator, justiţia şi-a făcut timp şi pentru a delibera dacă un cimpanzeu poate fi adoptat sau nu de un grup pentru drepturile animalelor, după ce adăpostul în care a locuit timp de 25 de ani fusese închis.

Astfel încât grupul a cerut tribunalului să decidă dacă cimpanzeul Matthew Hiasl Pan este un om. Argumentul a fost amănuntul că cimpanzeii au un cod genetic foarte asemănător celui uman. Decizia: judecătorul a respins cererea pe motiv că nu poate vorbi în numele lui Matthew.

Sursa: The Times