Cu toate că nu sunt deloc simple aspirine, antibioticele sunt nişte medicamente pe care multe persoane le iau fără se informeze correct.
În legătură cu acest subiect, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a realizat mai multe sondaje, subliniind o listă de erori cu privire la antibiotice şi utilizarea acestora.
Antibioticele nu provocă rezistenţă dacă se iau corect. FALS!
Când folosim un antibiotic, acesta ucide toate bacteriile care nu au un mecanism de rezistenţă, dar le lasă în viaţă pe cele rezistente. Bacteriile rezistente se pot reproduce şi pot provoca infecţii şi au apoi posibilitatea de a fi transferate la o persoană la altă, de exemplu, prin atingere.
Organismele noastre sunt cele care devin rezistente la antibiotic. FALS!
Bacteriile devin rezistente şi nu organismele noastre. Astfel, nu putem schimba nimic în corpul noastru, astfel încât să ne ajute să depăşim rezistenţa bacteriilor la antibiotice.
Antibioticele sunt necesare pentru a trata răceala şi gripa. FALS
Gripa şi răceala sunt cauzate de viruşi faţă de care antibioticele nu au niciun efect. Dacă folosim antibiotice în aceste cazuri, ele doar ajută bacteriile să devină mai rezistente. De asemenea, suprasolicitarea şi abuzul de antibiotice pentru infecţiile virale contribuie din plin la creşterea rezistenţei la antibiotice.
Dacă mă simt mai bine, pot opri administrarea antibioticului. FALS!
O infecţie bacteriană are nevoie de tratament cu antibiotic, iar simptomele noastre se îmbunătăţesc înainte ca toate bacteriile să fie distruse. Dacă administrarea antibioticului se opreşte prea devreme, cantitatea de antibiotic capabil să elimine bacteriile nu va fi de ajuns şi acestea vor reveni cu o forţă mai mare decât înainte.
Pot fi luate antibioticele rămase de la membrii familiei sau de la prieteni. FALS!
Când sunt probleme care le implică, antibioticele prescrise de un medic sunt cele mai bune. Antibioticele de la alte persoane nu sunt alegerea corectă, pentru că există mai multe tipuri diferite de antibiotice utilizate în tratamentul infecţiilor diferite.