Evenimentul Zilei > Justitie > Cele două rute ale drogurile pe care se află și România. 320 de kilograme de stupefiante au fost găsite de polițiști în acest an
Cele două rute ale drogurile pe care se află și România. 320 de kilograme de stupefiante au fost găsite de polițiști în acest an

Cele două rute ale drogurile pe care se află și România. 320 de kilograme de stupefiante au fost găsite de polițiști în acest an

În 2015, au fost trimise în judecată 1.462 de persoane fizice și juridice, pentru săvarșirea a 3.407 infracțiuni, dintre care 714 au fost reținute sau arestate. Au fost destructurate 26 de grupari infractionale organizate

De asemenea, polițiștii au ridicat în vederea confiscarii 325,35 de kg. de droguri, dintre care 229,88 de kg. de droguri de mare risc și 95,47 de kg. de droguri de risc, 7.580 de comprimate și 500 de kg pre-precursori.

România este o țară de tranzit pentru majoritatea tipurilor de droguri, în cantități reduse, în special pentru heroina, cocaină, cannabis, rezina de cannabis și droguri sintetice. Două sunt traseele importante ale traficanților drogurilor pe care se află trecută și țara noastră.

Ruta Balcanică, folosită de gruparile criminale pentru transportul heroinei de la locurile de producere a acesteia în Afganistan până la piețele de desfacere din Europa Centrala si de Vest, in special Olanda si Marea Britanie, explica politistii.

Ruta dinspre America de Sud. Totodata, Romania ramane o ruta alternativa utilizata de retelele infractionale organizate pentru introducerea in Europa, a cocainei ce provine din America de Sud.

De asemenea, in ultima perioada, politistii au descoperit mai multe culturi de cannabis, indoor si outdoor pe teritoriul Romaniei, culturi in apartamente, case, hale industriale dar si plantatii de cannabis, in aer liber, disimulate intre culturi agricole.

Drogurile sintetice au cunoscut o diversificare pe piata din Romania in ultimii doi ani luand in considerare si faptul ca pe langa cele clasice au aparut derivati cunoscuti drept ¬designer drugs¬ (numite impropriu etnobotanice).