Evenimentul Zilei > Economie > Cele şapte păcate care au dus Oltchim în iad
Cele şapte păcate care au dus Oltchim în iad

Cele şapte păcate care au dus Oltchim în iad

După mai multe săptămâni de controverse publice referitoare la soarta Oltchim şi la vinovaţii pentru starea în care a ajuns combinatul, încă mai apar teorii noi. Un site din Vâlcea, criterii.ro, a găsit cele şapte păcate de moarte care ar fi dus combinatul în iad.

1. Vânzarea Arpechim împreună cu Petrom, în 2004, către compania austriacă OMV, de către Guvernul Năstase.

2. Micşorarea participaţiei statului la Oltchim în timpul Guvernului Tăriceanu, atunci când s-a încercat pentru prima dată conversia creanţelor AVAS în acţiuni. Pentru acurateţea faptelor, trebuie totuşi precizat că Ministerul Economiei nu şi-a micşorat participaţia, ci a renunţat la conversia creanţei, care l-ar fi dus la peste 90% din acţiuni, după un îndelungat proces cu acţionarii minoritari de atunci.

3. Neplata la timp a materiei prime cumpărate de la Arpechim, un motiv pentru care OMV nu a considerat că păstrarea activităţii de petrochimie de acolo ar reprezenta o investiţie serioasă şi a preferat să o închidă.

4. Căpuşarea combinatului de către fostul director general, Constantin Roibu, şi apropiaţii acestuia. Aici sunt amintite cumpărări de materii prime la suprapreţ, vânzări de produse sub preţul pieţei şi folosirea platformei industriale pentru a găzdui firme din alte domenii.

5. Amestecul lui Constantin Roibu în politica locală l-ar fi făcut pe acesta dator, determinându-l să aprobe afaceri păguboase.

6. Autorităţile statului nu au pus piciorul în prag, fiind, după cum afirmă site-ul citat, îndatorate lui Roibu.

7. Administraţia locală, presa din Vâlcea şi suporterii echipei de handbal au realizat un cult al personalităţii demn de perioada comunistă pentru fostul director general al combinatului, ceea ce l-a făcut cu atât mai greu de schimbat.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News