Monica Seles, una dintre cele mai talentate jucătoare din istoria tenisului, a fost scoasă din joc de un incident care a rămas în istorie. În 1993, la Hamburg, a fost atacată de un bărbat obsedat de Steffi Graf.
Monica Seles s-a născut în 1973 într-o familie de maghiari din Novi Sad, fosta Iugoslavie. La vârsta de 11 ani, a câștigat turneul Orange Bowl din Miami și s-a mutat în SUA în anul următor.
La vârsta de 14 ani, a început să joace tenis profesionist și a câștigat un turneu la Houston împotriva lui Chris Evert în mai 1989. La numai 16 ani, era deja numărul 6 în WTA.
Doar o lună mai târziu, în 1990, Monica a învins-o pe Steffi Graf și a câștigat Roland Garros la Paris. În timp ce Graf domina întreaga lume, Seles a detronat-o. La doar 16 ani și jumătate, Monica Seles a devenit cea mai tânără câștigătoare a competiției și numărul unu mondial.
Din ianuarie 1991 până în februarie 1993, Monica a ajuns în 33 din 34 de finale. Ea a câștigat 22 dintre ele. Ea a avut 159 de victorii și 12 înfrângeri (92,9% din victorii). Monica Seles a dominat lumea tenisului până într-o zi de primăvară, când totul s-a schimbat dramatic.
Monica Seles, atacată de un bărbat cu probleme psihice. Sportiva, înjunghiată în spate
Cel mai mare scandal din istoria tenisului a avut loc pe 30 aprilie 1993. Monica juca un meci din sferturile de finală împotriva bulgăroaicei Magdalena Maleeva, la Hamburg.
În timpul unei pauze din setul al doilea, Seles s-a aplecat în față pentru a bea niște apă, când a simțit o durere bruscă în spate. S-a întors și a văzut un bărbat cu o șapcă care o privea cu dispreț. Günter Parche, un fan obsedat al lui Steffi Graf, i-a înfipt Monicăi un cuțit lung de 10 centimetri în spate. O durea foarte tare, dar ea tot nu înțelegea ce se întâmpla. El a atacat-o din nou.
La acea vreme, nimeni nu se gândea că cineva ar putea ataca o jucătoare pe un teren de tenis. Era începutul anilor 1990 și atacurile teroriste nu erau ceva obișnuit. Nimeni nu vedea meciurile ca fiind riscante și având nevoie de o securitate specială. A fost o amenințare politică, deoarece țara în care s-a născut se afla în război civil? Seles mai primise amenințări, de ordin politic.
Atacatorul, în vârstă de 38 de ani, a vrut să o rănească și să o facă din nou pe Steffi Graf numărul unu. Din fericire, a ratat coloana vertebrală și organele vitale ale Monicăi. A vrut să atace din nou, dar a fost neutralizat de un bodyguard care a intervenit prompt.
A ajuns de urgență la spital, însoțită de mama și fratele ei. Imediat, Steffi Graf a mers în vizită pentru a vedea ce face marea ei rivală. „Eram în vârful lumii, apoi, după o clipă am ajuns la spital”, avea să spună Monica Seles. În primele săptămâni nu și-a putut mișca mâna dreaptă. Dar, fizic, și-a revenit repede. Incidentul avea să o terorizeze din punct de vedere psihic mulți ani.
Nu a mai revenit niciodată în top
În timpul anchetei s-a demonstrat că Pache avea grave probleme psihice și nu putea fi tras la răspundere pentru fapta sa. Obsedat de Graf, el a și vrut să se sinucidă în 1992, după ce nemțoaica pierduse un turneu. S-a ales doar cu o condamnare cu suspendare. Dar și-a atins scopul, pentru că Monica Seles nu și-a mai revenit niciodată la forma care o adusese în vârful tenisului.
Abia în 1995 a revenit Monica pe teren, după atacul de la Hamburg. A câștigat Australian Open în 1996 și a mai jucat o finală la US Open. Nu a mai vrut să participe vreodată la un turneu găzduit de Germania. A avut probleme cu greutatea, pentru că a început să mănânce necontrolat, pe fond psihic. A suferit de anxietate, tulburări de somn și depresie și a avut nevoie de mulți ani pentru a se pune pe picioare.