Cel mai sănătos creier de pe Pământ a fost descoperit la un trib izolat din Bolivia

Sursa foto. EVZ

Oamenii de știință au fost surprinși să constate că poporul Tsimané din Bolivia experimentează mai puțină atrofiere a creierului față de occidentali, deoarece tribul nu are acces la medicina modernă.

Exista deja o idee că Tsimané, un trib de aproximativ 16.000, nu avea probleme cu sănătatea. Un studiu din 2017 a demonstrat că aceștia au cele mai sănătoase inimi din lume, iar un alt studiu din 2021 a confirmat acest lucru și a mai identificat faptul că, creierul lor este mai robust.

Diferențe semnificative

Studiul din 2021 a examinat 746 de adulți, cu vârste cuprinse între 40 și 94 de ani. Când cercetătorii au făcut o comparație, au remarcat că există o diferență mai mică de 70% între creierele Tsimané și ​​cele occidentale. Deși atrofierea creierul este normală, declinul rapid poate duce la afecțiune cognitive, declin funcțional și demență.

„Tsimané ne-a oferit un experiment uimitor asupra efectelor stilului de viață modern asupra sănătății noastre”, a spus autorul studiului Andrei Irimia, profesor asistent de gerontologie, neuroștiințe și inginerie biomedicală la USC Leonard Davis School of Gerontology și Școala de Inginerie USC Viterbi.

Oamenii Tsimané sunt foarte activi fizic și trăiesc din agricultură, vânătoare și pescuit. Au o dietă bogată în fibre, care include legume, pește și carne slabă, comparativ cu occidentalii care sunt sedentari și consumă multe grăsimi saturate. 

Deși acest trib mănâncă sănătos și au parte de activitate fizică, acestora le lipseau îngrijirile medicale și medicamentele moderne. Astfel, aceștia devin mai vulnerabili privind bolile infecțioase și au niveluri ridicate de inflamație. 

În timp ce, inflamația din Tsimané este cauzată în general de infecții respiratorii, gastrointestinale și parazitare, la occidentali aceasta este declanșată de obezitate și cauze metabolice. „Stilul nostru de viață sedentar și dieta bogată în zaharuri și grăsimi pot accelera pierderea țesutului cerebral odată cu înaintarea în vârstă și ne pot face mai vulnerabili la boli precum Alzheimer”, a declarat autorul studiului Hillard Kaplan, profesor de economie și antropologie a sănătății la Universitatea Chapman a petrecut ani de zile studiind Tsimané.

Cât de corecte sunt rezultatele ?

Nu toți oamenii de știință au avut încredere în rezultatele primite, astfel încât, aceștia consideră că ar fi nevoie de mai multe cercetări. Rebecca Edelmayer, directorul principal al angajamentului științific al Asociației Alzheimer, a remarcat că cel mai recent studiu al creierului Tsimané nu a evaluat memoria sau abilitățile lor de gândire. Nici nu a luat în considerare factori precum expunerea la diferite medii sau genetica, care pot ajuta la îmbătrânirea creierului. 

Și în Chicago se lucrează la un studiu clinic pentru a vedea dacă factori precum dieta și exercițiile fizice pot încetini declinul mental la adulți. Shannon Halloway, profesor asistent implicat în studiul de la Chicago, spune că s-ar putea să nu fie nevoie de prea mult timp ca oamenii să-și restabilească obiceiurile și să-și îmbunătățească calitatea vieții, conform allthatsinteresting.com.