Evenimentul Zilei > Social > Cel mai recent sondaj dă toate calculele peste cap. Românii o spun clar!
Cel mai recent sondaj dă toate calculele peste cap. Românii o spun clar!

Cel mai recent sondaj dă toate calculele peste cap. Românii o spun clar!

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, 31% dintre români ar vota Partidul Național Liberal, se arată într-un sondaj făcut de CURS.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare cu care dintre următoarele partide sau alianțe veți vota? – a fost întrebarea la care a răspuns un eșantion de 1100 de respondenți.

Potrivit rezultatelor prezentate la Antena 3, vineri seară, clasamentul este următorul:

– Partidul Național Liberal (PNL) – 31%

– Partidul Social Democrat (PSD) – 28%

– Alianța USR PLUS – 14%

– Partidul Pro România – 7%

– Partidul Mișcarea Populară (PMP) – 5%

– Alianța Liberalilor și a Democraților (ALDE) – 5%

– Partidul Puterii Umaniste (social – liberal) (PPU-SL) – 4%

– UDMR – 4%

– Alt partid – 2%

Se observă clar tendința de scădere a diferenței dintre cele două mari formațiuni politice fruntașe – PNL și PSD.

Gestionarea crizei provocate de pandemie i-a făcut pe liberali să piardă câteva procente, având în vedere faptul că românii sunt nemulțumiți de măsurile luate de Guvern, în ultimele luni.

Dacă în luna februarie PNL era favorit de 47% din electori, partidul a scăzut la 32,6% în luna mai, iar în iulie a reușit să se stabilizeze la 31% dintre voturile alegătorilor.

Pe de altă parte, PSD vine tare din urmă. După alegerile europarlamentare din 2019, PSD s-a prăbuși complet, însă pare că începe se se repună pe picioare. PSD are un trend ascendent în ultimul sondaj și ajunge la un maxim de 28%. Într-un sodaj de luna trecută, PSD era cotat cu 21,9%.

Alianța USR – Plus pare că nu poate depăși blocajul înregistrat după alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, înregistrând doar 14% din totalul voturilor, conform celui mai recent sondaj. Cel mai mult, Alianța USR – PLUS a fost cotată cu 17% din voturile alegătorilor în sondaje similare și cel mai puțin cu 12%.

Partidele lui Ponta, Tăriceanu și Băsescu se situează la limita pragului electoral, cu 7%.

Precizăm că din totalul respondenților, la această întrebare au răspuns doar 73%, doar aceștia manifestându-și intenția de a se prezenta la vot.

Sondajul s-a realizat în rândul populației adulte rezidente în România, în vârstă de 18 ani și peste. Au fost intervievați 1100 de respondenți, iar perioada de realizare a fost între 29 iulie și 5 august 2020.