Usain Bolt a devenit în urmă cu 11 ani cel mai rapid om din istorie, după ce a doborât recordul la 100 de metri, la Mondialele de la Berlin.
„Usain Bolt - Cel mai rapid om din lume. Nu mă satur niciodată să aud asta. Dacă întrebi o sută de oameni care a fost cel mai bun baschetbalist din lume, cel mai bun fotbalist sau cel mai bun jucător de cricket, e puțin probabil ca toți să-ți dea același răspuns. Dar dacă întrebi care este cel mai bun sprinter din lume, vei primi un singur răspuns: Usain Bolt. De ce? Pentru că așa arată cronometrul”. Cu această expunere greu de contestat își începe Usain Bolt cartea autobiografică „Povestea mea”.
Au trecut 11 ani de când jamaicanul a devenit cel mai rapid om din istorie. Evenimentul memorabil s-a întâmplat la Campionatele Mondiale de Atletism, la Berlin, în ziua de 16 august. Usain a fixat cronometrul la 9.58 și de atunci nimeni n-a doborât ștacheta. Între timp, în 2017, jamaicanul s-a retras și s-a apucat de fotbal, apoi a renunțat și la acest sport.
Cu un an înainte, la Olimpiada de la Beijing, Bolt câștigase trei medalii de aur: la 100 de metri, la 200 de metri și la ștafetă 4X400 de metri. În același ani, la New York, doborâse recordul la suta de metri - 9.72 - față de 9.74, atât cât alergase conaționalul său, Asafa Powell, la Rieti, în Italia, în 2007. Apoi, la Olimpiada din China, Usain și-a îmbunătățit performanța și a alergat în 9.69. Și asta în condițiile în care s-a relaxat înainte de-a trece linia de sosire.
„Nu intenționam să repet figura de la Beijing, unde încetinisem pe ultimii 15 metri. Nu credeam că va fi posibil de data asta. Chiar dacă fusesem cel mai bun, nici ceilalți nu erau mai prejos. Erau alergători foarte rapizi și puteau profita de orice greșeală”, își amintește fostul atlet.
Bolt a riscat să nu se califice în finala Mondialelor de la Berlin, acolo unde avea să scrie istorie. În semifinale, a avut un start „furat”. La reluare, cursa a fost din nou întreruptă. „A doua oară când s-a tras focul de start, s-a anunțat din nou start fals. Camerele au făcut zoom pe mine și toată lumea se întreba dacă era din nou vina mea. Dacă era așa, eram descalificat, lucru destul de grav. Însă nu eram eu vinovat. Din nefericire pentru atletul britanic Tony Edgar, fusese vina lui și a fost descalificat”, spune Bolt.
După două ore, jamaicanul a luat startul în finală. El a pus pariu cu doi prieteni, fiecare încercând să dea un pronostic cât mai apropiat de timpul pe care îl va scoate Bolt. Miza era de 300 de euro. „Stadionul era plin, iar atmosfera electrizantă. Am respirat adânc și mi-am luat poziția de start. Pe locuri, fiți gata... Din doi pași i-am luat-o înainte lui Tyson (n.r. - Gay).
La sfârșitul fazei de alergare în forță l-am simțit foarte aproape de umărul meu, însă nu era în câmpul meu vizual, iar eu mă îndepărtam. Mai aveam doar 10 metri și gata. Dar care avea să fie timpul? Cine avea să câștige cei 300 de euro? Mă uitam la cronometru, dar nu pentru că aș fi vrut să văd dacă sunt aproape de un nou record mondial. Știam că așa va fi. Eu voiam să știu cine va câștiga pariul. Incredibil, 9.58! Câștigase Eddie, Bravo lui, iar eu trebuia să mă mulțumesc cu o medalie de aur și un nou record mondial”, rememorează Bolt performanța uluitoare.
Atletul a fost amuzat de un fotoreporter corpolent care a încercat cu disperare să se țină după el, la final. „Spre uimirea mea, în timp ce alergam pe turnantă am văzut un fotograf cu un aparat greu, cu obiectiv lung, care alerga foarte repede încercând să țină pasul cu mine ca să mă poată fotografia. Deși nu pot spune că era foarte zvelt, dacă ar fi fost în finală, poate ar fi avut o șansă.”
Primul om care a alergat suta de metri sub 10 secunde a fost americanul Jim Hines. Pe 14 octombrie 1968, la Jocurile Olimpice de la Ciudad de Mexico, el a reușit un timp de 9.95. Printre recordmeni s-au mai numărat americanii Carl Lewis (9,86) sau Tim Montgomery (9.78), canadienii Ben Johnson (9.83) și Donovan Bailey (9.84).