Evenimentul Zilei > Justitie > Cel mai mare scandal sexual din handbalul românesc
Cel mai mare scandal sexual din handbalul românesc

Cel mai mare scandal sexual din handbalul românesc

Un antrenor cu state vechi în sportul autohton, care activa la Clubul Sportiv de Handbal al Municipiului București, a fost arestat

Lumea handbalului de la noi a fost zguduită, în week-end, de arestarea antrenorului Ion Ţibru (65 de ani). Procurorii din Parchetului Capitalei îl cercetează pentru 15 acuzații de viol şi corupere de minori. Antrenorul, care avea în grijă tinerele handbaliste cu vârste între 10 şi 14 ani, care aspirau să facă performanță în sportul românesc, ar fi abuzat în mod repetat de acestea. Scandalul a izbucnit după ce una dintre minorele care făcea parte din echipa coordonată de Țibru a povestit părinților că acesta a chemat-o în camera sa și a încercat să o abuzeze sexual cu pretextul că îi face masaj. Părinţii ei l-ar fi reclamat pe antrenor.

Divorțat, cu un copil

Anchetatorii au arătat că Ţibru, după desfășurarea meciurilor de handbal, le chema la el pe fetițe și le spunea că trebuie să le facă masaj. Ar fi ales victimele din familii destrămate deoarece așa ar fi fost mai greu să se plângă și să îl deconspire.

„Nu a dat niciodată de bănuit că ar fi o problemă! Cel mai probabil în comisia de marţi se va discuta cazul lui. Există testări psihologice de care antrenorii trec… Dar, nu ştiu să vă spun mai mult. Probabil marţi vom discuta această problemă”, a precizat, pentru EVZ, Mihai Bocan, Secretarul General al Federaţiei Române de Handbal. Ion Țibru este despărțit de soție și are un copil. Judecătorii au decis arestarea lui pentru 30 de zile.

Antrenori reclamați de copii

● În 2012, un antrenor de karate, Dan Ioan Pârvan, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a violat două fetițe în vârstă de nouă și zece ani.

● Președintele unui club de taekwondo din Alba Iulia, Stelian Nicolae, a fost arestat în august 2010, pentru pornografie infantilă și viol. El a fost acuzat că și-ar fi fotografiat elevii în ipostaze intime.