Două specii de șerpi dețin titlul de cel mai mare șarpe din lume. Cel mai lung șarpe din lume este Pitonul reticulat, iar cel mai greu șarpe din lume este Anaconda.
Pitonul reticulat, care trăiește în sud-estul Asiei, ajunge la lungimi de 5-6 metri. Însă, fiind imposibil să întinzi un piton viu pentru a-l măsura, singura variantă la îndemână este anestezierea.
Cel mai mare exemplar studiat după o astfel de anestezie măsoară 6,95 metri și 59 de kilograme, fiind și la această oră cel mai lung șarpe din lume, documentat științific.
Pe de altă parte, Anaconda ține capul de afiș în ceea ce privește masivitatea sa, cel mai greu șarpe Anaconda cântărind 97,5 kilograme, la o lungime de 5,21 metri. Șerpii Anaconda pot ajunge până la lungimi de 6,6 metri. Trăiește în Columbia, Venezuela, Ecuador, Peru, Bolivia, Paraguay și Brazilia.
Anul 2009 a marcat descoperirea în Columbia a unor fosile datând de acum 60 de milioane de ani aparținând unei specii de șarpe de foarte mari dimensiuni: 13 metri lungime și o greutate de 1.135 kilograme.
Mai lung decât un autobuz și mai greu decât o mașină, acest șarpe era o fiară în fața căreia omul nu ar fi avut nicio șansă.
Femelele sunt mult mai mari și mai puternice decât masculii. Anaconda locuiește în întreaga regiune tropicală a Americii de Sud, la est de Anzi: Venezuela, Brazilia, Columbia, Ecuador, Paraguay de est, nordul Boliviei, Peru de nord-est, Guyana, Guiana Franceză și insula Trinidad. Datorită inaccesibilității habitatului este dificil pentru oamenii de știință să estimeze populația și să urmărească dinamica populației.
Durata maximă de viață a anacondei în mediul natural este de 28 de ani, dar de obicei acești șerpi trăiesc în captivitate timp de 5-6 ani.
De cele mai multe ori, anacondele sunt ținute singure, dar sunt grupate în timpul sezonului de împerechere, care apare în aprilie-mai în Amazonia. În această perioadă, masculii găsesc femele de-a lungul unui traseu mirositor pe pământ, conduși de mirosul de feromoni secretați de femeie. Se crede că anaconda secretă substanțe care atrag partenerii în aer, dar această problemă necesită cercetări suplimentare.
La fel ca mulți alți șerpi, anacondele sunt însoțite de mai mulți masculi.
Perioada de gestație este de 6-7 luni. În timpul gestației, pierde multă greutate, adesea scăzând aproape la jumătate. Femela aduce de la 28 la 42 de serpi (aparent, numărul lor poate ajunge până la 100), de 50-80 cm lungime, dar ocazional poate să depună ouă. Anaconda adultă nu are aproape nici un dușman în natură; ocazional însă, chiar și o anaconda mare poate deveni o victimă a unui jaguar.