Astfel, cotaţiile bursiere din Europa au scăzut astăzi pentru a doua zi la rând pe fondul îngrijorărilor că Spania sau Germania vor pune piedici planului de achiziţie de bonduri pus la cale de Banca Centrală Europeană. Cotaţiile bursiere din Asia au scăzut de asemenea, iar cotaţiile futures de pe piaţa americană au fluctuat, scrie Bloomberg.

Mariano Rajoy, premierul spaniol, a spus ieri seară că nu va permite Uniunii Europene sau Băncii Centrale Europene să impună ţării cum să îşi reducă deficitul bugetar ca o condiţie pentru a achiziţiona bondurile ţării.

De asemenea, premierul grec Antonis Samaras va zbura la Frankfurt astăzi pentru a se întâlni cu preşedintele BCE, Mario Draghi, la ora 3, pentru a discuta planul de cheltuieli publice întocmit de coaliţie.

Mâine, Curtea Constituţională din Germania va decide dacă permite sau nu ţării să participe la Mecanismul European de Stabilitate financiară în valoare de 500 de miliarde de euro, fondul european permanent de salvare.

Cerinţe de austeritate

Miliardarul George Soros a spus recent că toate cerinţele de austeritate ale Germaniei nu au făcut până acum decât să adâncească Europa în criză şi riscă să împingă Germania în recesiune, care este deja prezentă pe multe din pieţele europene.

O politică de austeritate fiscală "impinge Europa într-o recesiune mai adâncă"a spus miliardarul în cadrul unui discurs la Berlin.