Pe ce s-a cheltuit un milion de euro. Cel mai mare Heliport din țară stă încuiat de un an
- Feri Predescu
- 30 septembrie 2016, 00:00
Heliportul SMURD din Constanța, cel mai modern din țară, investiție de aproape 1 milion de euro din fondurile Fundației SMURD, a cărei construcție a fost finalizată anul trecut în luna decembrie, nu a fost încă inaugurat. De aproape trei ani, elicopterele și echipajele SMURD sunt găzduite, gratuit, în curtea Regiei Județene de Apă Constanța
Lucrările la Heliportul amplasat la Sere, în marginea sudică a orașului Constanța, au fost finalizate în 14 decembrie 2015, urmând să devină operațional în luna ianuarie a acestui an. Beneficiarul, Fundația pentru SMURD, ob ținuse de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța o parte din suprafața de 12 hectare transferată de la Ministerul Apărării Naționale pentru construirea unui Spital Regional. Odată terminat, Heliportul ar fi trebuit să fie predat, înapoi, Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, proprietarului terenului. Directorul DSP Constanța, Cristina Schipor, spune că inaugurarea a tot fost amânată: „Ultima dată, trebuia să fie pe 23 septembrie, dar domnul Raed Arafat a spus că nu poate veni sponsorul și a rămas pentru 17 octombrie”.
FOTO: Drumul către Heliport
Pus în țiplă, la conservare
Este însă puțin probabil să se întâmple și atunci pentru că „actele de proprietate nu au fost încă perfectate”. DSP Constanța vrea ca terenul Heliportului să fie tot al Ministerului Sănătății, dar ca suprafață distinctă. Și ar mai fi o problemă, spune Cristina Schipor. „Odată luat de DSP, Heliportul generează niște costuri. Sunt utilitățile, combustibilul, femeie de serviciu, pază. De aceea trebuie să știu cui îl dau la operare. Nu-mi spune nimeni. Pentru că Ministerul Sănătății plătește personalul medical, iar MAI plătește piloții și personalul tehnic”. Plus că drumul de acces către Heliport, plin de gropi, aparține proprietarilor serelor din preajmă. Ar trebui cedat Primăriei Constanța pentru ca, în acest fel, echipajele medicale să ajungă la schimbul de tură. Așa se face că cel mai modern Heliport din România, dotat cu pistă de aterizare, un hangar uriaș în care încap două elicoptere, cu camere de odihnă, mobilier modern, birouri, toalete, aer condiționat, toate la țiplă, stă încuiat de aproape un an de zile.
FOTO: Camera de odihnă
Regia de Apă Constanța, gazda provizorie a Bazei de Salvare Aeriană
În acest timp, urgențele medicale aeriene la Constanța se rezolvă la Regia Județeană de Apă (RAJA) Constanța în curtea căreia a fost improvizată „bază regională de salvare aeriană”. În urmă cu trei ani, din dispoziția șefului CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, RAJA a încheiat un contract de colaborare cu SMURD, pentru șase luni. „Le-am pus astfel la dispoziție, gratuit, și în folosință, și heliportul și trei încăperi pentru personalul medical pentru că SMURDul nu are bani, iar curtea noastră este chiar lângă Spitalul Județean de Urgență Constanța”, explică directorul RAJA, Felix Stroe. El nu știe de ce „Heliportul de la Sere”, nu este încă funcțional. „E funcțional la mine, dar eu o fac pentru constănțeni”, spune Felix Stroe, care conduce organizația județeană a PSD Constanța. Secretarul de stat Raed Arafat, nu a răspuns apelului telefonic, nici la SMS.