Cel mai mare dintre PROFEŢI. Povestea celui care l-a BOTEZAT pe Iisus

Cel mai mare dintre PROFEŢI. Povestea celui care l-a BOTEZAT pe Iisus

S-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, fiind descendentă a seminţiei lui Aaron...

În fiecare an, pe 7 ianuarie, sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan.

Propovăduia în pustiu Naşterea lui s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus, şi a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că a dat crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său.

Este vorba despre cel considerat cel mai mare dintre profeţi, glasul care a strigat în pustie "gătiţi calea Domnului": Sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.În fiecare an, pe 7 ianuarie, sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ioan, cel care îşi închinase viaţa Domnului, propovăduia în pustiul Iordanului rugăciunea şi postul, pocăinţa şi mărturisirea greşelilor, la îndemnul lui botezându-se, spre iertarea păcatelor, mulţimi de iudei. Acest prooroc vestea că “Cel ce vine după mine este mai mare decât mine” şi că nu va mai boteza ca el, doar cu apă, ci “cu Duh Sfânt”.

Nu s-a sfiit

În vremea când Ioan propovăduia acestea, Galileea era condusă de Irod Antipa, căsătorit cu fiica emirului Arabiei şi care o luase la sine şi pe Irodiada, soţia fratelui său, Filip. Sfântul Ioan nu s-a sfiit să-l înfrunte pe rege, spunându-i: “Nu îţi este îngăduit să iei pe femeia fratelui tău”.

Dată fiind influenţa Botezătorului asupra mulţimilor, Irod îi pune gând rău, mai ales că proorocul condamna în auzul tuturor legătura nelegiuită dintre cei doi. Temându-se totuşi de furia pe care ar fi putut-o isca în rândul mulţimii uciderea lui, tiranul se mulţumeşte doar cu întemniţarea lui Ioan. În ziua aniversării sale, Irod dă o petrecere stropită din belşug cu vin. După ce mesenii s-au ameţit, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în faţa invitaţilor. Pentru aceasta, Irod îi oferă un mare dar: să-şi aleagă până la jumătate din împărăţie. Ea refuză, la sugestia mamei sale, şi cere să i se dea, pe tipsie, capul lui Ioan Botezătorul.

Astfel, pentru a-şi putea ţine promisiunea, regele porunceşte tăierea capului Sfântului Ioan, pe care Salomeea îl oferă mamei sale. Amintirea omorului îl va chinui pe Irod toată viaţa. Pentru că a proorocit venirea lui Iisus, Ioan este considerat cel mai mare dintre prooroci, Biserica hărăzindu-i mai multe sărbători: a naşterii, la 24 iunie (numită în popor Sânziene sau Drăgaica, a Soborului său, la 7 ianuarie, şi a tăierii capului, la 29 august.