Cel mai frumos vis din viața orașului Bergamo s-a dovedit a fi un „cal troian”

Bergamo este un oraș terorizat de o lună și jumătate. Localitatea a fost lovită din plin de pandemia coronavirusului și, la fel ca multe alte locuri din lume, s-a conservat într-o stare de izolare.

Și fotbalul a înghețat la Bergamo, așa cum a făcut-o la Milano, Torino, Munchen, Madrid, Barcelona, Los Angeles, București, Montevideo sau Varșovia.

Localnicii, care până mai ieri trăiau frenetic alături de Atalanta, echipa locală, astăzi speră să supraviețuiască unui coșmar neanunțat. Fotbalistic, Bergamo a trăit o jumătate de stagiune fantastică. Cea mai bună din istoria clubului înființat în 1907.

Atalanta a fost botezată după numele unui personaj feminin din mitologia greacă, iar portretul stilizat tronează pe emblema clubului din Lombardia. Despre acest club se poate spună că, în 112 ani de existența, a avut o prezență rar remarcabilă în fotbalul italian. O singură mare performanță a luminat vitrina cu trofee: Cupa internă, câștigată în sezonul 1962 - 1963. Suporterii au lâncezit emoțional mulți ani, ambiția maximă fiind legată de menținerea în primul eșalon. Apoi, când Atalanta retrograda, speranțele erau legate de  promovare.

În 2011, echipa a ajuns din Serie B în Seria A. Nimic nu părea să schimbe starea de mediocritate în care se zbătea clubul. Lucrurile aveau să se schimbe fundamental în 2016, atunci când pe banca tehnică a fost numit Gian Piero Gasperini (62 de ani). În sezonul 2018 - 2019, echipa termină pe poziția a 3-a , după Juventus și Napoli, cu cel mai mare număr de goluri marcate (77). Așa că formația lombardă ajunge în premieră în grupele Ligii Campionilor. Un vis la care localnici nu speraseră vreodată.

Și debutul în actualul sezon se transformă într-o cruntă dezamăgire. Echipa este învinsă în primele trei confruntări (0-4 la Dinamo Zagreb, 1-2 acasă cu Șahtior și 1-5 la Manchester City). Urmează trei partide epocale pentru Atalanta, care remizează cu City (1-1), câștigă cu Dinamo (2-0) și se impune la Donețk (3-0). Trupa lui Gasperini devine astfel  singura din istoria Ligii Campionilor care se califică în „optimi” după ce pierde primele trei confruntări ale grupei.

Noul an găsește echipa cu aceeași apetență ofensivă. În faza eliminatorie, italienii înfruntă Valencia. Prima manșă, pe teren propriu. De fapt, pentru că stadionul „Atleti Azzurri d’Italia” are o capacitate de 24.000 de locuri, confruntarea a fost găzduită de „San Siro” din Milano, pe 19 februarie. 70.000 de oameni au fost în tribune, 40.000 dintre ei venind de la Bergamo. O greșeală uriașă, pentru că Italia era deja cotropită de coronavirus. Meciul a fost de referință pentru Atalanta, care s-a impus cu 4-1, dar prețul plătit a fost uriaș. Este imposibil de estimat câți oameni s-au infectat la acel meci, dar în ultimele zile autoritățile au recunoscut că de acolo s-a amplificat pandemia.

„Printre explicaţiile avansate în legătură cu tristul palmares de la Bergamo se află şi meciul care s-a jucat pe stadionul San Siro între Atalanta şi Valencia. Și meciul a fost urmărit și în baruri, în grup, acasă, în familie”, a constata cu amărăciune Giorgio Gori, primarul din Bergamo. Astfel, sărbătoarea s-a transformat în coșmar. Atalanta s-a calificat în „sferturi”, după victoria cu 4-3 de la Valencia (meci jucat cu porțile închise), dar oamenii lui Gasperini au șanse minime să mai joace în acest sezon. Este greu de crezut că, în acest context, competițiie interne și continentale vor fi reluate.

Atalanta va pierde și un sezon uimitor în Serie A, acolo unde formația este pe locul al 4-lea. De menționat că echipa din Bergamo câștigase cu 7-1 acasă cu Udinese, 5-0 cu Milan și Parma, 7-0 la Torino și 7-2 la Lecce. Un vis fotbalistic, care pentru oamenii din Bergamo s-a transformat într-un coșmar social.