Cel mai ciudat efect secundar al încălzirii globale: Rămășite umane descoperite în butoaie, pe malul lacului Mead

Cel mai ciudat efect secundar al încălzirii globale: Rămășite umane descoperite în butoaie, pe malul lacului MeadSursă: Twitter

La începutul lunii mai, într-o după-amiază, un grup de navigatori care își petreceau ziua explorând lacul Mead, aflat la est de Las Vegas, au descoperit pe malul noroios al apei un cadavru îndesat într-un butoi. Localnicii au observat că rămășițe umane ieșeau cel puțin parțial dintr-o gaură mare din partea laterală a butoiului. Este, probabil, unul dintre cele mai ciudate efecte secundare ale încălzirii globale raportate până în prezent.

Încălzirea globală poate conduce la numeroase modificări ale mediului înconjurător, care pot avea în cele din urmă un impact semnificativ asupra sănătății umane. Nivelul mării poate crește, ceea ce poate conduce la pierderea terenurilor de coastă, dar poate și scădea. Amenințările la adresa biodiversității cresc odată cu riscul de secetă și declanșarea inundațiilor.

Secrete tulburătoare, scoase la iveală în urma încălzirii globale

Totuși, pe măsură ce nivelul apelor scade, oamenii se confruntă și cu efecte secundare cel puțin bizare ale modificării tiparelor de precipitații. S-a întâmplat la est de Las Vegas, unde câțiva navigatori au ieșit să exploreze lacul Mead, deja vizibil afectat de încălzirea globală. Pe malul noroios al lacului, localnicii au descoperit un butoi întins, din a cărui parte laterală ieșeau rămășițe umane.

O inspecție realizat ulterior a confirmat că era vorba de cadavrul unui bărbat care a locuit în zona lacului Mead în ultimii patruzeci de ani. Până în acest punct, pare a fi vorba despre un scenariu de prost gust pentru „crima săptămânii”. Acest caz este, însă, diferit din cauza contextului său.

Cum a fost ascuns cadavrul sub zeci de metri de apă

Să începem cu cel mai izbitor fapt. În prezent, agenții de poliție nu au identificat victima astfel încât se ridică întrebarea de unde se știe că au locuit în zona lacului Mead în ultimele patru decenii? Motivul ar fi reprezentat de faptul că cadavrul bărbatului a fost chiar în lac. Carcasa butoiului este putrezită, iar gaura mare din butoi care a dezvăluit corpul bărbatului pentru cei care treceau cu barca a fost sculptată în partea laterală a butoiului de timp și de degradare.

Bărbatul a murit în urma unei răni prin împușcare în piept, iar corpul său a fost aruncat în lac. Anchetatorii au estimat data morții sale după pantofii pe care îi purta, care erau de o marcă fabricată în anii 1970, disponibilă la Kmart.

Cadavrul bărbatului nu a fost descoperit pentru că ucigașul a fost neglijent. De fapt, toate acestea poartă amprenta unei execuții foarte meticuloase, foarte minuțioase. Cadavrul a fost aruncat în apele adânci ale lacului, sub zeci de metri de apă.

Nivelul lacului Mead a scăzut cu peste 30 de metri în ultimii 40 de ani

În lipsa voinței forțelor de ordine locale de a draga fundul lacului, coroborată cu noroc, nu exista niciun motiv să credem că lacul Mead va dezvălui vreodată ultimul loc de odihnă al victimei. La urma urmei, este vorba de Nevada. Lacul Mead este la o aruncătură de băț de „orașul păcatului”.

Vegasul a fost un oraș al mafiei pe vremuri, iar cadavrele mafioților au fost găsite în butoaie în apă. În 1976, doi pescari au găsit cadavrul mafiotului din Chicago John Roselli într-un butoi de ulei de 55 de galoane în Golful Biscayne din Florida, relatează The New York Times. La fel ca victima de la lacul Mead, Roselli a fost împușcat înainte de a fi trimis la culcare.

Dar asta a fost acum patruzeci de ani, iar Lacul Mead, a cărui nivel de apă a scăzut cu peste 30 de metri în ultimii patruzeci de ani, începe să împărtășească secrete. Pentru a înțelege ceea ce se întâmplă la Lacul Mead trebuie să înțelegeți ținutul de la vest de Munții Stâncoși.

Declinul rezervoarelor de apă și seceta din Occident

Cel mai puternic simbol al secetei a fost declinul constant al rezervoarelor din vest. O mare parte din rezervele de apă din Vest au fost create artificial, prin construirea de baraje. Barajul Hoover, Barajul Shasta, Hungry Horse, Oroville, Glen Canyon, Grand Coulee; un baraj, lângă Tahoe, poartă numele Hell Hole.

La momentul construirii lor, aceste baraje au fost subiecte de mari controverse. Construirea lor a necesitat adesea distrugerea unui întreg oraș; barajul Shasta, de exemplu, a fost construit pe oasele orașului Kennett, un oraș în declin. Dacă barajul Shasta ar fi vreodată complet secat, Kennett ar fi fost ultimul secret pe care l-ar fi divulgat, dacă ar mai fi rămas ceva de spus.

Aceste lacuri mari, create de om, au fost o sursă de mare frumusețe și de beneficii pentru statele din care fac parte, dar, bineînțeles, apele lor se confruntă acum cu seceta. Lumea se schimbă, și probabil în rău. Dar schimbările din marile lacuri de acumulare occidentale arată că se întâmplă și alte lucruri. Niciunul dintre aceste lucruri nu este mai important decât distrugerile asociate cu schimbările climatice. Ele sunt pur și simplu surprinzătoare. Există chiar și părți ale lumii care înainte ne erau inaccesibile și care acum, din cauza efectelor schimbărilor climatice, se deschid publicului.