Unul dintre secretele păzite în ultimii ani ai comunismului era faptul că românii trăiau din ce în ce mai prost! Pare o copilărie, dar e unul dintre adevărurile dureroase trăite de mulți dintre noi.
Sărăcia și lipsa unor condiții decente de viață erau ascunse de ochii occidentalilor, propaganda încercând să camufleze totul într-o ceață de minciuni.
Totuși, faptul că situația se degrada de la o zi la alta se cunoștea dincolo de Cortina de Fier și această informație era importantă în ”economia” Războiului Rece.
Din acest motiv, orice relatare a condițiilor din țările comuniste era prețioasă.
Relatările, însă, ajungeau greu, prin scrisori ascunse la cei care ieșeau din țară sau prin discuții cu cetățeni străini. Din acest motiv, turiștii și ziariștii care puteau ajunge în România erau atent supravegheați de Securitate.
Cei care doreau să afle situația reală din țară erau tratați ca spioni sau ca agenți ai unei propagande antiromânești.
Modul de a îi privi pe străini reiese clar dintr-un material de presă scris de un ofițer de Securitate în 1989, care descrie cum Maramureșul, zonă încărcată de obiective turistice încântătoare, era vizitată de turiști care căutau ”aspecte nefavorabile”. Erau cei prinși spioni sau agenți de influență tocmiți? Cine mai știe astăzi? Oricum, oricine întreba despre condițiile de viață era considerat un prezumtiv agent străin ostil.
Un articol de locotenent-colonel Pavel Hoblea, apărut în numărul 87 al revistei Securitatea, o publicație cu circuit închis, marcată ”Strict Secret”. Numărul este apărut în vara lui 1989. Articolul era intitulat ”Maramureșul – zonă etnofolclorică în atenția serviciilor de spionaj și a propagandei diversioniste”.
Iată fragmentul despre turiștii sau ziariștii străini depistați de contraspionajul românesc în acea perioadă:
”În situații de acest gen, organele de securitate au acționat prin măsuri preventive diversificate ca: atenționări, avertizări, întreruperi ale dreptului de ședere în țară, voalarea, în secret, a filmelor cu conținut necorespunzător, influențarea pozitivă și dezinformarea etc.”
Întrerup redarea articolului în forma lui inițială pentru a spune că locotenet-colonelul povestește și cum o scriitoare din Belgia a căzut în ”mrejele” Securității. În timpul unei vizite în Maramureș, ea a început să chestioneze privind lipsurile din viața de zi cu zi. Atent monitorizată, femeia, însă, era înconjurată de ”agenți de influențare pozitivă”. A plecat din România lui Ceaușescu înapoi acasă și a scris o carte laudativă la adresa zonei și a traiului din Ardeal! Misiune îndeplinită, raportau ofițerii!
”Așa s-a procedat în cazul a doi cetățeni francezi veniți sub acoperire de ghizi de turism, chipurile cu scopul de a definitiva traseele pentru unele grupuri interesate de zonele etnofolclorice locale. Prin rețeaua de interpunere s-a stabilit că, de fapt, cei în cauză, pe fondul propagandei antiromânești din mediile de informare occidentale, intenționau să contacteze persoane din rândul intelectualilor cu probleme de securitate având în acest sens o listă cuprinzând nume și adrese.
Reușind să îl contacteze pe ”David”, profesor, respectivii ”turiști” au încercat să culeagă informații privind starea de spirit în rândul oamenilor de cultură și artă, poziția acestora față de politica partidului și statului, îngăduindu-și în acest cadru să facă aprecieri denigratoare. În același scop, au fotografiat și aspecte pretabile a fi interpretate în campania propagandistică ostilă României.
Cu aprobările necesare au fost luate urgent măsuri ferme de limitare a posibilităților de efectuare a contactelor programate de cei doi francezi, iar după documentarea activității ilegale a acestora, s-a procedat la întreruperea șederii lor în țară.
Un ”interes turistic” asemănător l-au manifestat și doi cetățeni italieni. Prin măsurile întreprinse s-a stabilit că respectivii aveau preocupări de a culege informații socio-politice, concomitent desfășurând o intensă activitate de fotografiere și filmare a unor aspecte necorespunzătoaare din zonă, fiind evidentă intenția lor de a valorifica astfel de aspecte în presa reacționară occidentală, bine plătită pentru ”documente” propagandistice defavorabile țării noastre. Ca urmare, filmele în cauză au fost voalate, în secret.
În cazul a doi turiști belgieni de origine maghiară sosiți în zonă cu o bună dotare tehnică în domeniul fotofilmării – evident, a unor aspecte defavorabile sub aspect propagandistic antiromânesc – întrucât au eludat prevederile legale privind cazarea străinilor, organele de miliție i-au atenționat, punându-le în vedere să respecte pe timpul șederii în România legislația în vigoare, în caz contrar urmând a li se întrerupe dreptul de ședere în țară; gazda lor a fost, de asemenea, amendată pentru cazare ilegală de străini ș.a.
Tipic în sensul amintit este și cazul cetățenilor belgieni ”Bernard” și ”Gisela”, sosiți în luna iulie a.c. pe raza județului nostru. Dotați cu aparatură de fotofilmare și înregistrare, chipurile pentru a imortazliza obiective turistice din zonă, respectivii – pe fondul acțiunilor ostile României organizate de cercuri reacționare din Occident – veeniseră de fapt cu sarcini precise, chiar provocatoare.
Concret: - au mers în comuna Petrova, cuprinsă în planul de sistematizare, unde, după ce au filmat biserica, precum și sediile consiliului popular și al postului de miliție, au căutat să stabilească dacă în luna ianuarie a.c. au avut loc în localitate manifestări de nemulțumire față de măsurile de modernizare;
- s-au deplasat în comuna Vișeu de Sus, unde domiciliază primarul comunei Petrova, căruia i-au prezentat două scrisori, în limbile franceză și engleză, prin care atestau dorința ”înfrățirii” satului lor cu comuna Petrova;
- și-au exprimat interesul de a avea cât mai multe adrese ale unor cetățeni din Petrova pentru a întreține corespondență cu aceștia;
- pe traseul spre domiciliul primarului au fotofilmat mai multe aspecte necorespunzătoare din punct de vedere propagandistic.
De la început asupra ”turiștilor” s-au luat măsuri complexe de control informativ-preventiv, astfel încât, în momentul contactării primarului din Petrova, acesta era edificat asupra identității lor și, drept urmare, a răspuns documentat și convingător la întrebările puse, combătând afirmațiile denigratoare făcute în Occident pe tema ”evenimentelor” din comuna Petrova. De asemenea, prin factorii competenți din localitate au fost luate măsuri de influențare și dezinformare a celor doi ”turiști”.”
portimaramuresene.blogspot.com