Cel mai bine conservat VAS MEDIEVAL DE BRONZ cu trei picioare! Aflați unde puteți admira această bijuterie

Cel mai bine conservat VAS MEDIEVAL DE BRONZ cu trei picioare! Aflați unde puteți admira această bijuterie

Cel mai bine conservat vas din bronz din secolul al XVI-lea, care a reprezentat România în cadrul Expoziției Comorile României în China, aparține Muzeului Județean Mureș și a fost achiziționat de la un colecționar cu suma de 2.000 de euro, în urmă cu trei ani.

„Există cinci-șase vase din bronz cu trei picioare în România, acesta este în cea mai bună stare. Noi l-am achiziționat în 2013 de la un colecționar privat și a costat în jur de 2.000 de euro. Vase cu trei picioare turnate în bronz apar în secolul al XII-lea în Europa, fiind folosite până în secolele XVIII-XIX. În prima fază au aparținut elitei societății, atât nobilimii, cât și orășenilor foarte bogați. Pe baza analogiilor și a tehnicii cu care a fost turnată piesa noastră, aceasta a fost datată în prima jumătate a secolului al XVI-lea, este o piesă relativ timpurie. Probabil nu este de producție transilvană, fiindcă aceste obiecte din bronz erau turnate mai ales în nordul Germaniei, unde exista o industrie foarte puternică în secolul al XV-lea — XVI-lea'', a declarat pentru Agerpres Soos Zoltan, directorul Muzeului Județean Mureș.

Vasul mureșean se pare că este de import, fabricat în Germania, iar acesta și alte comori ale Muzeului Județean Mureș — Fibula de la Suseni, unică în lume, un dulap renascentist, unicat în România și un sigiliu medieval de secol XIV, găsit în 2010 în Cetatea Târgu Mureș — au reprezentat România în China alături de numeroase piese unicat provenite din 40 de muzee din țară.

'„Vasele acestea din bronz sunt exportate și știm din înregistrările vamale din Brașov și Sibiu că piese similare sunt importate din orașe germane. Orașele transilvane aveau relații mai strânse însă cu orașele din zona sudică — Augsburg și Nürnberg — de unde sunt importate cuțite și alte piese din fier. Vasele cu trei picioare erau folosite pentru mâncare, fiindcă au pereți groși, rezistau mult timp și se puteau repara ușor. Există vase cu urme de reparații, sunt foarte rezistente. În România există cinci-șase piese din Epoca Medievală, dar aceasta e cel mai bine păstrată. A fost selectat pentru expoziția din China, fiind într-o stare foarte bună, are și mânerul păstrat și poate am știut cum să îl promovăm'', a precizat Soos.

Muzeul Județean Mureș deține o colecție de peste 300.000 de piese.

NU RATAȚI EVZ DE MÂINE!  ADEVĂRUL DESPRE ARHIVA SIPA. 

UN NOU EPISOD DIN OPERAȚIUNEA "NOI SUNTEM STATUL" VĂ PREZINTĂ DOVEZI DE NECONTESTAT!

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News