Prevalează, deci, fundamentele Cartei drepturilor fundamentale a UE care interzice respingerea (repatrierea) într-o ţară unde viaţa sau libertatea sa pot fi ameninţate şi unde sunt în vigoare tortura, pedepse şi tratamente inumane sau degradante. Curtea UE, în substanţă, a stabilit că dreptul Uniunii recunoaşte refugiaţilor interesaţi o protecţie internaţională mai amplă decât aceea asigurată de Convenţia de la Geneva.

Problema priveşte cazul a trei migranţi (un ivorian, un congoloez şi un cecen), care în Belgia şi în Republica Cehă  s-au confruntat cu revocarea sau negarea statutului de refugiat fiindcă erau consideraţi o ameninţare pentru securitatea naţională sau pentru că au fost condamnaţi pentru infracţiuni deosebit de grave.

Matteo Salvini, în replică la aceste măsuri:  "Iată un alt motiv pentru care este important să schimbăm această Europă pe 26 mai. Eu nu-mi schimb ideile şi nu schimb Legea după cum vrea UE. Cei care cer azil şi care violează, ucid, fură, fac trafic de droguri sau persoane, care hărţuiesc persoane, pleacă toţi la ei acasă", titrează Il Giornale.