Datele de la recensământul populației, din anul 2022, arată că cei mai mulți absolvenți de studii superioare trăiesc în București.
Institutul de Statistică a centralizat primele date ale recensământului populației, una dintre concluzii fiind că România a depășit cifra de trei milioane de persoane, care au studii superioare, fiind specialiști în diferite domenii.
Cei mai mulți dintre aceștia trăiesc în București, în Cluj și Timiș. Cifrele oficiale arată că aproape un milion de români cu studii superioare locuiesc în Capitala României, și în cele două județe. De exemplu, în București, unul din trei locuitori a declarat că a absolvit cursurile unei facultăți.
La polul opus, în România există opt județe în care doar unul dintre zece locuitori a absolvit cursurile unei universități, ceea ce arată o criză foarte mare de specialiști pregătiți în toate domeniile de activitate, indiferent că vorbim despre medicină, învățământ, agricultură etc.
Cele opt județe care sunt restante la capitolul oameni cu pregătire superioară sunt Vaslui, Călărași, Botoșani, Giurgiu, Ialomița, Vrancea, Teleorman și, Suceava.
Ceu mai mulți angajați sunt tot la București
Cele mai multe persoane care au răspuns că au o ocupație sunt în București, procentul acestora fiind de 50.8 la sută. La capitolul județe cu oameni care au de lucru, pe primul loc este Ilfov cu 52,2 la sută.
La coada clasamentului, în Vrancea, doar 31.6 la sută dintre oameni au declarat că au un loc de muncă sau o ocupație activă, în timp ce în Mehedinți, procentul este un pic mai mare, de 32.9 la sută.
Ce populație activă are România
Cei care au analizat datele susțin în toate județele României, aproximativ 39.5 la sută din populație reprezintă pensionari sau asistați social.
Elevii și studenții sunt într-un procent de 32 la sută, în timp ce un alt procent mediu, de 29.5 la sută, sunt oameni activi, în diferite domenii de activitate.
Recensământul populației României a stabilit că populația totală a țării este de 19 milioane de oameni, din care doar 8.18 milioane sunt oameni activi în câmpul muncii.
La capitolul șomaj, cifrele arată că există 495.000 de oameni care își caută un loc de muncă.