Conducători, revoluţionari, eroi sau pionieri, gânditori sau oameni de ştiinţă, artişti sau titani ai diferitelor domenii fac parte dintre cei mai influenţi oameni ai planetei, conform unui top realizat pentru o perioadă de cinci ani de către publicaţia ”Time”.
Clasamentul este structurat pe categorii, fiecare dintre acestea cuprinzând câte zece personalităţi marcante. Dalai Lama, Vladimir Putin, Brad Pitt şi Angelina Jolie, Oprah sunt doar câteva dintre personaliăţile care fac parte din Topul celor mai influenţi oameni al lumii.
”Mulţi se îndreaptă spre Dalai Lama pentru a se regăsi, dar el unde îşi află inspiraţia? El şi poporul său s-au luptat de-a lungul timpului cu lipsa de speranţă şi efectele ei. Opresiunea şi exilul fac parte din cotidianul lor ”, este de părere Chopra.
Cu toate acestea, Dalai Lama a rămas neclintit în faţa cruzimii semenilor. Ce crede el, la 72 de ani, despre oameni? ”Suntem specia cea mai dezvoltată a Planetei, însă, în ciuda superiorităţii noastre, provocăm cele mai multe necazuri”.
Al doilea în clasament, din punct de vedere al influenţei sale politice asupra maselor şi a faptului că a deţinut şi, portivit unora, încă mai deţine frâiele ordinii mondiale, este Vladimir Putin. Fost preşedinte al Rusiei, timp de opt ani, actualmente premier al acesteiea, Putin rămâne un adversar de temut, dar şi respectat de ceilalţi lideri mondiali.
Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat a Americii, l-a descris în jurnalul
Unii pun toate aceste calităţi ale lui Putin pe seama trecutulului KGB-ist al fostului lider de la Kremlin . Însă, credinţa sa în cauza KGB se explică, la rândul ei, ca o manifestare a naţionalismului puternic, fapt care stă la baza popularităţii de care încă se bucură în Rusia.
Sincronizarea cu istoria este elementul-cheie în asigurarea unui loc de frunte printre cei mai influenţi oameni ai lumii. Creşterea preţului petrolului şi personalitatea contrastantă, în comparaţie cu cea a predecesorului Boris Elţîn, au contribuit, la rândul lor, la valoarea lui Vladimir Putin. Viziunea sa asupra viitorului Rusiei este aceea a unei mari puteri în stilul vechi european.
„Eroii şi pionierii” sunt, cu toţii, din lumea showbizului, în frunte aflându-se un cuplu îndrăgit şi cunoscut în întrega lume. Brad Pitt, de 44 de ani, şi Angelina Jolie, de 32 de ani, nu sunt străini de problemele mondiale pe care încearcă să le rezolve.
Sărăcia şi maladiile din Africa au ajuns în atenţia întregii lumi, împotrivita acestora militând cu putere cuplul Pitt-Jolie. În plus, aceştia au contribuit personal cu un milion de dolari, în vederea ajutorării victimelor atrocităţilor din Darfur.
Oprah Winfrey, a doua persoană influentă desprinsă din categoria ”Eroi şi pionieri”, este caracterizată de noua primă-doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, drept ”o prietenă extraordinară şi o forţă umană incredibilă. Prietenia şi sprijinul ei au îndemnat enorm petru mine şi pentru Barack”.
Fidelă modelului Obama, povestea vieţii lui Oprah se poate întâmpla cu adevărat numai în America. După ce a trecut cu bine peste toate greutăţile din copilărie, aceasta a devenit cunoscută ca gazdă a unui talk-show cu difuzare naţională.
Timp de 20 de ani, Oprah, care anul acesta a împlinit 54 de ani, a dezvoltat şi întreţinut o relaţie specială cu publicul şi cititorii săi. Teoria după care aceasta se ghidează este aceea că pentru oameni există mai multe lucruri care îi unesc decât îi dezbină. Astfel, lupta pe care Oprah a dus-o pentru o lume mai bună s-a desfăşurat pe platourile de filmare şi a depăşit barierele de rasă, gen, religie, naţionalitate sau situaţie financiară.
„Inovatorii” au exercitat, la rândul lor, o puternică influenţă asupra umanităţii, iar Times a ales, pentru primele două locuri ale acestei categorii, pe Michael Bloomberg şi Craig Venter.
Acesta îşi doreşte să transforme New York-ul în oraşul pe care oamenii să nu îşi dorească să îl părăsească vreodată. În acest scop, edilul-şef consideră imperios necesară investiţia în instituţiile de învăţământ de stat, în transport, parcuri, sănătate, protecţie civilă şi infrastructură. Bloomberg şi-a folosit atât averea, estimată de Forbes la 160 milioane euro, pentru a ajunge primar, dar şi pentru a guverna.
Personalitatea acestuia se încadrează în tiparele liderilor de succes: ambiţios, avid de cunoaştere, luptător, toate condimentate cu o doză de insecuritate.
Există două tipuri de inventatori: aceia care au o singură idee originală şi aplicabilă şi cei care au astfel de idei în mod constant. La cei 61 de ani ai săi, J. Craig Venter
„Artiştii” a căror carieră a avut răsunet la nivel mondial, conform publicaţiei Time, îl au în frunte pe Lorne Michaels. Acesta are o viaţă de invidiat, o familie frumoasă, este inteligent şi cu simţul umorului.
Michaels este producătorul emisiunii ”Saturday Night Live”, aflată la cel de-al 33-lea sezon de difuzare. Contribuţia sa la ridicarea nivelului de cultură a tineretului american este remarcabilă. Un studiu recent a arătat că marea majoritate a adolescenţilor din Statele Unite nu cunoşteau provenienţa unor citate celebre precum ”A fi sau a nu fi".
Miley Cyrus a arătat tuturor că faima se clădeşte pe adoraţia publicului. Ca idol al adolescenţilor de pretudindeni, cântăreaţa de numai 15 ani a ajuns la apogeul carierei.
Cunoscută mai ales pentru rolul Miley Stewart, interpretat în serialul pentru televiziune "Hannah Montana", Miley are o carieră de succes şi în domeniul muzical.
„Oameni de afeceri”. Cea mai bună descriere a Indrei Nooyi, preşedinte al PepsiCo, se regăseşte în cuvintele ”lider de primă clasă”. Are o minte ascuţită, înclinată spre strategii de piaţă, dar s-a remarcat şi prin cotribuţiile în scop umanitar, realizate în numele şi prin intermediul companiei pe care o conduce.
La cei 52 de ani, Indra Nooyi i-a devansat pe competitori prin ideea introducerii produselor sănătoase (fără zahăr). Tot ea este cea care a perfectat procedurile de absorbţie de către PepsiCo a Quaker şi Tropicana. În urma extinderii companiei, s-a renunţat la fabricarea produselor pe bază de grăsimi, cu mult înaintea celorlalte firme de profil, care nu s-au sfiit să-i recunosască valoarea.
Ca ministru al Petrolului şi Resurselor Minerale al Arabiei Saudite, despre Ali al-Naimi
”Ar fi incorect să afirm că istoria relaţiilor americano-arabe este strâns legată de petrol. Legăturile dintre cele două ţări sunt mult mai vaste şi mai complexe, iar avantajele reciproce sunt mult mai mari decât petrolul”, a afirmat, la un moment dat, Ali al-Naimi.