Nota redactată de un serviciu al Direcției Centrale a Poliției Judiciare pe 16 iunie constată că în Franța ostilitatea dintre comunitățile de imigranți a ajuns la cote îngrijorătoare.. „În ultimii ani, au crescut conflictele între cecenii și alte comunități, în special de origine nord-africană”, „Aceste conflicte pornesc foarte des de la chestiuni de onoare sau rezultă din afaceri clandestine”, se precizează  în document.

Cei care au venit să-l răzbune pe tânărul cecen din Dijon agresat de maghrebieni au declarat că n-a fost vorba de un  război pentru împărțirea teritoriilor și nici de traficul de droguri. Cu toate astea, potrivit unor surse ale presei franceze, cecenii implicați în violențe erau  „membri ai organizațiilor criminale”.

Francezii sunt speriați de capacitatea mare de mobilizare a acestor clanuri. Potrivit unei surse din poliție pariziană, weekendul trecut, „ar fi putut fi încă 200 de ceceni, dacă organizatorii nu ar fi pus capăt mobilizării. Asta deși numai zece dintre ceceni trăiesc la Dijon ”.

Potrivit Service d’information, de renseignement et d’analyse stratégique sur la criminalité organisée (SIRASCO), de câțiva ani încoace rețelele cecene sunt implicate într-o  gamă largă de infracțiuni: „Demonstrațiile de forță ale acestor grupări infracționale sunt din ce în ce mai frecvente în teritoriu și evoluează spre o violență fără precedent”. Conflictele se înmulțesc în special din cauza extinderii activităților infracționale.


Război pe străzile Franței: Cecenii au declanșat Jihadul împotriva maghrebienilor!

Sinuciderea Franței. Efectul catastrofal al imigrației asupra civilizației occidentale


În aceeași notă, Sirasco amintește că rețelele cecenă sunt prezente în special în domeniul securității, de unde au reușit să elimine concurența prin violență. Apoi au intrat în afaceri ilegalle, în special în ce privește traficul de droguri. Potrivit Direction Centrale de la Police Judiciaire, cecenii au reușit să se impună  în districtul Surville-de-Montereau-Fault-Yonne folosind forța, amenințările și intimidarea pentru a-i descuraja pe oamenii din zonă, dar mai ales pe traficanții locali.

Oficiul Central pentru Combaterea Criminalității Organizate (OCLCO) a decis să preia această ancheta. Mai ales că, după cum, anumiți membri ai comunității cecene angajați în violențe sunt cei mai crânceni adversari ai lui Putin. „Sunt cunoscuți pentru apartenența lor la mișcarea de independență cecenă și pentru fundamentalismul lor religios musulman, subliniază nota menționată de cotidianul francez Le Parisien.

Violențele de la Dijon au apărut după ce un tânăr cecen a fost atacat de mai mulți interlopi originari din Nordul Africii. Un mesaj postat pe Facebook a reușit să mobilizeze în numai câteva ore comunitatea cecenă.  Peste o sută de indivizi, înarmați cu bare de fier și bâte de baseball, au venit din toată Franța pentru a-și răzbuna conaționalul.