Un cercetător acreditat la CNSAS, Mihail Bumbeș, a dat publicității copii după documentele Securității din care reiesea că fostul mare fotbalist "de-a lungul unei perioade de aproximativ trei ani, «numitul Popescu Gheorghe» a scris nouă rapoarte informative, printre cei vizaţi fiind fostul fotbalist şi actualul antrenor Emil Săndoi, dar şi fostul antrenor al «Craiovei Maxima», Constantin Oţet". "La 23 ianuarie 1986, locotenentul major Constantin Guţă şi ofiţerul coordonator Victor Veliscu întocmesc un raport cu propunere de recrutare a fotbalistului în calitate de colaborator. O lună mai târziu, la 20 februarie 1986, Guţă şi Veliscu precizează că s-au întâlnit cu Gheorghe Popescu şi că acesta a avut o atitudine corespunzătoare, fiind de acord cu colaborarea. Cu aceeaşi ocazie, i s-a luat un angajament scris, completat cu un scurt instructaj privind modalitatea de colaborare şi cea de menţinere a legăturii. El a dat şi o declaraţie olografă cu numele persoanelor despre care se angajase că va oferi relaţii. Popescu devine colaborator cu acte la 25 februarie 1986", se mai spunea în Adevărul, unul dintre cele două ziare care preluaseră cercetarea de la CNSAS a lui Mihai Bumbeș.

Conform documentelor de la CNSAS scoase de Bumbeș, în perioada martie 1986 – august 1989, Gheorghe Popescu ar fi furnizat Securităţii nouă note informative scrise. Persoanele vizate de Gică Popescu şi data la care ar fi fost făcute informările sunt: Vasile Mănăilă – 16.03.1986, Emil Săndoi – 21.05.1986, Constantin Teaşcă – 03.09.1986, Aurelian Ţicu – 16.10.1986, Constantin Oţet – 03.02.1987, Stare de spirit echipa Craiova – 14.05.1987, Aurelian Ţicu – 07.06.1987, Stare de spirit echipa Craiova – 26.09.1988, Turneu Turcia – 25.08.1989.

“E ridicol!”

Gică Popescu a dezmințit imediat colaborarea cu Securitatea: "Nu este vorba de nicio colaborare. Am înţeles că există şi nişte declaraţii care ar fi scrise de mine. Unele scrise cu carioca, altele la calculator, dar nu sunt ale mele. E ridicol! Dacă aceste note există, atunci cu siguranţă le-au făcut ei. Probabil au început să fabrice declaraţiile când au văzut că nu pot obţine nimic de la mine". Fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal spunea că a semnat doar o "hârtie banală" la fel ca mulţi alţi sportivi.


"Înaintea unui meci internaţional a venit la mine unul dintre cei care se ocupau de echipă. Atunci m-au pus să semnez o hârtie banală, un fel de angajament că dacă văd că vine cineva să racoleze jucători să spun. Nu am spus nimic. Era ceva despre siguranţa naţională, iar astfel de hârtii au semnat mai mulţi sportivi. De atunci am fost încercat de mai multe ori, dar nu am cedat. Mă aştepta unul în faţa casei, în perioada când am jucat la Craiova, dar eu am fugit de acea persoană care mă urmărea zilnic. Dacă îl vedeam pe stradă traversam pe partea cealaltă", declara Gheorghe Popescu, care a mai spunea că se va duce la CNSAS pentru clarificarea situaţiei.

Conferința de la Barcelona

Gică Popescu a prezentat, la sfârșitul lunii iulie 2009, într-o conferinţă de presă susţinută la Barcelona, unde a fost căpitanul echipei, decizia emisă de conducerea CNSAS, conform căreia nu a colaborat cu Securitatea. Fostul internaţional român primise pe 21iulie, de la CNSAS, o adeverinţă care atesta că nu a colaborat cu fosta Securitate. În urma acelei decizii, Popescu a declarat că a făcut plângere penală împotriva lui Mihail Bumbeş, cel care a dat publicităţii rapoarte din dosarul său la CNSAS, și că va acţiona în instanţă publicaţiile Adevărul şi Gazeta Sporturilor şi redactorii care au scris despre acest caz. Despre acele procese nu se mai știe nimic.

Gigi Becali versus Gică Hagi via Securitate

Pe vremea când era certat cu finul său, Gigi Becali, întrebat de jurnalişti despre legăturile dintre fotbalişti şi poliţia politică a regimului comunist, Gheorghe Hagi declara: "Noi am jucat fotbal, de scris au scris alții. Poate vă duceţi să-i vedeţi dosarul patronului Stelei".

“O singură notă, o singură semnătură şi mă duc şi să mă spânzur sau mă ascund în munţi", a replicat Gigi Becali după ce presa a preluat săgeata trimisă de Gheorghe Hagi. "Ăia la care turna el, la care scria note, au zis spune de Becali. El încă mai ţine legătura cu oamenii ăia. Că nu îl ducea mintea să facă el aşa ceva. Cineva ţine legătura cu el. Sunt persoane influente, că nu oricine avea legătură cu el. Eu la CNSAS nu figurez cu nicio colaborare la niciun serviciu. Nici la SRI, nici la SIE”, a explicat Becali.

"Pentru mine este prea mult. Eu înţeleg că omul ăsta (Gică Hagi, n.r.) are ceva cu mine. Eu am ţinut la el şi ţin la el ca fotbalist. Ca om este un nimeni", a atacat atunci Becali. "Sunt pornit împotriva lui Hagi din cauza caracterului său. Hagi este nebun, nu este sănătos la cap. El este prea dobitoc şi vorbeşte aiurea. Dacă nu-şi vede de treaba lui nu am ce să fac", a mai spus Becali.

Becali îi îngroapă pe amândoi Gică

"Am un respect deosebit pentru Gică Popescu, sunt lucruri care s-au întamplat în trecut și trebuie trecute cu vederea. Totuși, alea sunt note făcute, degeaba spune el ca nu e adevărat! De ce nu-mi fac mie note informative? Nu a făcut nimic rău nimănui, dar mă deranjează că nu recunoaște, arată ca are un caracter murdar. Au fost oameni care au refuzat și au trăit foarte bine pe urmă. Hagi n-a facut note, așa spuneți voi?", a pus punctul pe i Gigi Becali.

 

Te-ar putea interesa și: