EXCLUSIV EVZ. Cei cinci gropari ai Televiziunii Române

EXCLUSIV EVZ. Cei cinci gropari ai Televiziunii Române

Vina pentru faptul că Televiziunea Română ar putea fi închisă după 1 septembrie o poartă cei cinci directori care au condus instituția în ultimul deceniu, așa cum precizează chiar inspectorii Curții de Conturi

Din postul TV pentru care românii se trezeau noaptea, în 1994, pentru a aștepta reușitele lui Hagi din America, nu au mai rămas decât golurile pe care Televiziunea Română (TVR) le-a dat bugetului de stat sau partenerilor de afaceri. Audiențele sunt de multe ori sub un punct de rating, iar emisiunile reprezentative „O dată-n viață” și „Biziday" riscă să nu se mai găsească în grila de la toamnă. În plus, TVR a pierdut, pentru prima dată, meciurile unui Campionat European de Fotbal, cel din 2016.

Cine e de vină?

Deși are venituri de peste 100 de milioane de euro anual, pentru a doua oară în ultimii trei ani, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat conturile Televiziunii Române. Asta pentru a putea recupera datoriile ajunse acum la 447 de milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2012, pe vremea directorului Alexandru Lăzescu, conturile au fost deblocate după un acord de reeșalonare a datoriilor. Acum, conducerea Televiziunii, care-l are în frunte pe Stelian Tănase, nu a reușit să plătească o tranșă de 10 milioane de lei, deși încasează, anual, peste 250 de milioane de lei din taxa TV.

Responsabilitatea dezastrului de la TVR o poartă, așa cum precizează Curtea de Conturi, exclusiv conducerile televiziunii: „Situația financiară gravă a TVR se datorează, în principal, deciziilor defectuoase ale foștilor directori ai instituției, creșterii continue a cheltuielilor cu salariații, precum și menținerea în grilele de programe a unor emisiuni care, deşi generează cheltuieli semnificative, sunt neperformante din punct de vedere al audienţei”.

FOTO: Tudor Giurgiu, iunie 2005-iunie 2007. Datorii de 56,9 milioane de lei

Regizorul

Acumularea debitelor masive a început în 2005. În urmă cu un deceniu, la conducera TVR se afla Tudor Giurgiu, unul dintre cei mai cunoscuți regizori români.

Între iunie 2005 și iunie 2007, acesta a asigurat conducerea televiziunii de stat.

Datoria înregistrată de posturile publice la venirea sa în funcție era de 27,8 milioane de lei, iar la plecarea din funcție, deficitul ajungea la 84,7 milioane de lei, conform rapoartelor anuale prezentate de televiziunea de stat.

Mandatul lui Tudor Giurgiu a marcat declinul de audiență al TVR odată cu renunțarea la contractul de transmisie a meciurilor din Liga I. A fost momentul în care TVR nu a mai putut ține pasul cu Pro TV și Antena 1, din punct de vedere al audiențelor.

FOTO: Alexandru Sassu(centru), iunie 2007-iunie 2010. Datorii de 276 milioane de lei

Politicianul

La conducerea societății de televiziune a urmat Alexandru Sassu, un politician care a cochetat între Partidul Democrat și PSD.

La finalul mandatului lui, în iunie 2012, societatea de televiziune avea o datorie de 360 de milioane de lei. Doar în ultimul an de mandat, posturile publice au înregistrat un deficit de 162 de milioane de lei.

Una din deciziile sale greșite a fost plata a 35 de milioane de euro pe meciurile Ligii Campionilor, bani care nu au fost recuperați decât în procent de 10 unități. În plus, a fost acuzat de prima politizare a TVR, una spre PSD, partid din care făcea parte.

FOTO: Alexandru Lăzescu, iunie 2010-iunie 2012. Datorii de 259 milioane de lei

Jurnalistul

Alexandru Lăzescu, fostul dirctor de la rețeaua ziarelor Monitorul, a fost numit în fruntea TVR, în iunie 2010.

De la moștenirea celor 360 de milioane de lei de pe vremea lui Sassu, în cei doi de mandat ai lui Lăzărescu, debitele televiziunii de stat s-au strâns binișor până la 620 de milioane de lei, la sfârșitul lui 2012, conform rapoartelor anuale ale posturilor naționale.

Mandatului său i se reproșează investițiile în TVR Info, dar și o a doua politizare, spre Dreapta, a știrilor prezentate de televiziunea publică națională.

FOTO: Claudiu Săftoiu, iunie 2012-mai 2013. Datorii de 167 milioane de lei

Singura soluție a conducerii, ștergerea datoriilor

Penultimul șef al TVR din acest deceniu al datoriilor a fost Claudiu Săftoiu. După ce a fost debarcat de la conducerea Serviciului Român de Informații, în 2007, Claudiu Săftoiu a mai primit o șansă să urce într-o funcție publică. A condus societatea de televiziune din iunie 2012, până în mai 2013. În bilanțul care a corespuns, în parte, mandatului lui Săftoiu, datoria totală a posturilor publice urcase până la 787 de milioane de lei, din care datoria la bugetul de stat era de 510 milioane de lei.

Poartă vina unor cheltuieli aberante și asocieri ciudate cu Neptun TV, post controlat de apropiați ai lui Radu Mazăre, fostul primar din Constanța.

FOTO: Stelian Tănase, iunie 2013-prezent. A contribuit la creșterea datoriilor predecesorului

Filosoful cu teorii simple

Stelian Tănase este actualul șef al posturilor publice, din iunie 2013, fiind responsabil, în opinia lui Moise Guran - cel care are o emisiune la TVR, de blocarea conturilor. „Cum este posibil ca o societate cu venituri de 123 de milioane de euro, în 2014, să nu poată plăti 1,5 milioane de euro, eșalonarea către Fisc?”, a scris acesta pe blogul său, cerând și demisia lui Tănase.

Acesta nu are în plan să renunțe la funcție și a încercat, miercuri, să-l convingă pe Gelu Diaconu, șeful ANAF, să deblocheze conturile. Nu a reușit, însă are termen până pe 1 septembrie pentru a plăti tranșa de 10 milioane de lei, care este în contul datoriilor la bugetul de stat din 2010. Dacă nu va plăti rata de 10 milioane de lei, TVR își poate trăi ultimul an în această formă de organizare.

În mandatul filosofului, datoriile totale ale TVR au scăzut până la 698 de milioane de lei, iar cele fiscale la 447 de milioane de lei.

Acumularea debitelor de sute de milioane de lei este pusă de Stelian Tănase în cârca fiscalității împovărătoare, acesta susținând ștergerea datoriilor. „BBC plăteşte zero TVA, ca şi televiziunea spaniolă, ca să vă dau două exemFilosoful cu teorii simpleple. Noi plătim 24%. De la introducerea TVA din 2005, bugetul televiziunii s-a prăbuşit. Din momentul ăla, am fost pe minus. Guvernul poate să declare amnistie fiscală, nu Parlamentul, nu conducerea televiziunii”, a declarat acesta.

Creșterea taxei

O altă măsură propusă de managerul TVR este una simplă, dar pe spatele cetățeanului. Este vorba de creșterea taxei tv cu 50%. În acest moment, cuantumul „birului” este de 4 lei, pentru familii, și de 6,5 lei, pentru persoane juridice. Anual se strâng peste 60 de milioane de euro din taxă.

Între agenție de stat și reorganizare

Viitorul TVR poate cunoaște patru soluții.

1. TRANSFORMAREA ÎN AGENȚIE DE STAT. La fel ca și în cazul Agerpres, agenția de presă, Televiziunea Română poate fi transformată din societate publică aflată în subordinea Parlamentului, în agenție de stat. În acest caz, TVR ar ajunge în subordinea Guvernului. În această situație, Executivul poate șterge datoriile de 447 de milioane de lei.

2. FALIMENTAREA INTENȚIONATĂ a TVR și redeschiderea unei televiziuni publice noi. Era una dintre variantele propuse anul trecut de Stelian Tănase și are ca țintă tot anularea debitelor la ANAF.

3. MANAGEMENT PRIVAT sau administrare privată. Această variantă este propusă mai mult dinspre Opoziție. Contrargumentul: televiziunea publică s-ar putea transforma într- una comercială.

4. PERPETUAREA SITUAȚIEI care ar duce la reeșalonarea datoriilor. În această situație apare riscul ca debitele să crească și mai mult.

Bani cheltuiți pe mâncarea lui Dinescu și pe TVR 3

Greu de explicat, odată cu creșterea datoriilor TVR a venit și o scădere a conținutului editorial al posturilor publice sau a audiențelor. Telejurnalul TVR1, care în urmă cu un deceniu se lupta cu Știrile ProTV și cu Observatorul Antenei 1, a ajuns să aibă audiențe de un punct de rating.

FOTO: Dinescu își face reclamă la restaurant și primește și bani

În lunile mai și iunie din acest an, audiența medie a TVR1 a fost de 1,2 puncte de rating și asta în prime time. Mai exact, doar 117.000 de români se uită seara pe cel mai important post al Televiziunii Naționale. În schimb, la ProTV sunt prezenți 800.000 de români în fața televizorului.

Rateuri

Scăderea audiențelor este explicabilă, în parte, și de calitatea unor producții cu buget ridicat, în timp ce emisiunea „Cu ochii-n patru” a fost închisă din lipsa banilor.

Stelian Tănase i-a dat, anul trecut, o emisiune prietenului Mircea Dinescu. Primul sezon al emisiunii culinare a regizorului a beneficiat de un buget de 150.000 de euro, pentru trei luni de producție.

Însă, poate, cel mai mare rateu al Televiziunii Naționale a fost lansarea TVR3, care a acumulat audiențe de 0,1-0,2 puncte de rating.