Primăria Craiova va supune dezbaterii publice în data de 12 ianuarie taxa de parcare şi criteriile de încadrare a clădirilor şi terenurilor în categoria celor neîngrijite pentru care proprietarii vor plăti impozite de 500 de ori mai mari.
Potrivit proiectului de hotărâre al CL Craiova, clădirea neîngrijită este clădirea în stare avansată de degradare, stare de paragină, cu faţade nereparate, geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură şi care conform fişei de evaluare privind starea fizică de fapt a imobilului se încadrează în unul din punctele: şarpanta lipseşte parţial sau integral, învelitoarea lipseşte integral, pereţii exteriori lipsesc parţial, finisajul la pereţii exteriori lipseşte parţial sau integral, tâmplăria exterioară lipseşte integral.
Terenul încadrat în categoria terenurilor neîngrijite este terenul în paragină, acoperit de buruieni, părăsit/abandonat, insalubru, cu împrejmuiri neîntreţinute/nereparate şi se încadrează în oricare din punctele: cu vegetaţia spontană sau deşeuri şi la care împrejmuirea lipseşte parţial.
Verificarea şi identificarea clădirilor/terenurilor neîngrijite se realizează prin intermediul Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, iar în cazul în care proprietarul unei clădiri neîngrijite sau al unui teren neîngrijit înstrăinează imobilul respectiv înaintea termenului la care trebuia să efectueze lucrările de întreţinere/îngrijire necesare, se reia procedura pe numele noului proprietar.
Taxele şi impozitele locale vor rămâne în Craiova, în acest an, la nivelul anului trecut, cu excepţia celor pentru clădirile şi terenurile lăsate în paragină şi neîngrijite, aflate în intravilanul oraşului, care vor creşte cu 500%, a anunţat, în noiembrie anul trecut, viceprimarul Mihai Genoiu în cadrul dezbaterii publice a proiectului de hotărâre a Consiliului local privind taxele şi impozitele locale de anul viitor.
'Anul 2017 preia în mare parte taxele şi impozitele din 2016. Bineînţeles, mai sunt diferenţe. Noutatea apare la terenurile şi clădirile neîngrijite', a afirmat viceprimarul Mihai Genoiu, citat de Agerpres, după prezentarea proiectului de către Elena Bonescu, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Craiova.
Potrivit sursei citate, este vorba despre o majorare cu 500% a impozitului pentru clădirile şi/sau terenurile neîngrijite situate în intravilanul municipiului Craiova, în condiţiile în care există multe clădiri aflate în ruine, iar autoritatea locală capătă, prin aplicarea acestui impozit, atributul de a sancţiona proprietarii care nu îşi îngrijesc proprietăţile.
'I-am lăsat să-şi evalueze posibilităţile de reabilitare sau de a curăţa terenurile. (...) Circuitul va fi destul de lent, nu peste noapte. Proprietarii vor avea timp să facă reparaţii, după caz, sau să facă demersurile pentru reabilitare. Vrem ca problema caselor în ruine sau a terenurilor pline de buruieni să dispară uşor, uşor', a mai spus viceprimarul Genoiu.
El a precizat că pentru a stabili ce clădiri şi terenuri se încadrează în această categorie, la nivelul municipalităţii va fi constituită o comisie din care vor face parte reprezentanţi ai Direcţiei Servicii Publice, Poliţiei Locale, Direcţiei de Urbanism şi ai Direcţiei de Taxe şi Impozite.
Primăria Craiova a elaborat un regulament şi pentru introducerea parcării cu plată prin SMS în centrul oraşului, în condiţiile în care în acest moment aceasta este gratuită, cu excepţia parcării subterane de la Teatrul Naţional "Marin Sorescu".
Autoritatea locală propune două tipuri de tarife, în afară de cel aflat deja în vigoare, prin vignetă, iar plata s-ar putea face prin SMS. Pe lângă taxa pentru parcarea curentă pe domeniul public pe bază de vignetă pe care toţi locuitorii Craiovei care au autovehicule înregistrate în evidenţa fiscală a municipiului trebuie să o plătească, de 40 de lei pe an, autorităţile propun şi plata pentru parcarea curentă pe domeniul public, prin SMS, care va fi semnalizată cu indicatorul 'Parcare cu Plată'.
'Cine va vrea să stea la lojă, să plătească", a afirmat viceprimarul Mihai Genoiu, la dezbaterea publică pe tema impozitelor şi taxelor locale pe 2017, organizată la Primăria Craiova. Genoiu a mai spus că municipalitatea ia în calcul şi o taxă pentru nerezidenţi, tot prin SMS, pentru parcarea ocazională, al cărei tarif va fi de 1 leu/h sau de 12 lei pe lună în cazul în care şederea este mai lungă.
Potrivit regulamentului supus dezbaterii publice, cuantumul taxelor de parcare va fi stabilit anual prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Craiova care este în lucru şi urmează să fie postată pe site-ul municipalităţii pentru consultare şi dezbaterea publică.