Este așteptat ca centrul să reprezinte un punct cultural și să găzduiască mai mult instituții subordonate Guvernului, scrie The Jerusalim Post.

 

Decizia a fost anunțată de către biroul președintelui ceh Milos Zeman, după o întâlnire ce a avut loc miercuri, la care a participat premierul, ministrul de externe, ministrul Apărării și președintele Camerei Deputaților.

 

După această reuniune, biroul lui Zeman a emis o declarație în care se precizează că oficialii „au fost informați despre conținutul, viziunea și obiectivele vizitei oficiale pe care președintele Republicii Cehe intenționează să o desfșoare Israel, în noiembrie: pregătirile pentru inaugurarea Casei Cehe în Ierusalim. Acesta va fi primul pas făcut în intenția de a reloca ambasada Republicii Cehe la Ierusalim, în conformitate cu dreptul internațional”.

 

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Ierusalim a declarat că Israelul „nu a oferit încă” un răspuns la deschiderea noului centru.

 

Premierul Andrej Babis, care va avea ultimul cuvânt de spus cu privire la mutarea ambasadei la Ierusalim, a indicat în trecut că Praga nu se va rupe de poziția UE în această chestiune. UE s-a opus deciziei SUA din decembrie de a recunoaște Ierusalimul ca capitala Israelului și de a-și muta ambasada acolo.

 

Republica Cehă a fost una dintre doar cinci din cele 28 de țări ale UE care s-au abținut de la rezoluția ONU din decembrie, care a sacționat Statele Unite pentru această mișcare. Celelalte patru țări au fost Ungaria, Letonia, Polonia și România. Lituania nu s-a prezentat la vot.

 

Ambasada cehă a funcţionat la Tel Aviv din 1949, dar şi-a sistat activitatea din 1967 până în 1990, din cauza întreruperii relaţiilor diplomatice ale regimului comunist de la Praga cu Israelul.