CEDO nu a fost convinsă de vinovăția procurorului general, al Republicii Moldova, suspendat din funcție

Sursa foto: arhiva EVZ

Curtea europeană a drepturilor omului a făcut publice solicitările de explicații din partea Guvernul Republicii Moldova privind persecutarea penală și suspendarea Procurorului General , Alexandr Stoianoglo.

Potrivit solicitărilor de explicații din partea Cabinetului moldovean de Miniștri, CEDO nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale. Curtea europeană a cerut explicații Guvernului de la Chișinău să explice motivele pentru care autoritățile i-au interzis lui Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa.

Curtea a cerut Guvernului să justifice suspendarea

La fel, autoritățile Republicii Moldova urmează să dea explicații dacă reținerea și arestul la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo au fost justificate de faptul că acesta ar fi refuzat, în mod repetat, să folosească funcția de Procuror General pentru a iniția dosare penale împotriva unor reprezentanți ai opoziției politice de la Chișinău.

Nu în ultimul rând, Curtea a solicitat Guvernului justificarea faptului suspendării lui Alexandr Stoianoglo din funcția de Procuror General și îngrădirea accesului la instanțele naționale pentru a contesta această măsură.

Curtea a considerat cazul persecutării penale a lui Alexandr Stoianoglo și l-a comunicat cu prioritate ca fiind un caz de ”impact”. Curtea consideră cazuri de ”impact” acelea, în care concluziile cazului pot duce la o schimbare sau clarificare a legislației internaționale sau domestice, dacă cazul abordează situații morale sau sociale, sau dacă se aduce atingere semnificativă drepturilor omului.

Potrivit avocatului lui Stoianoglu, Curtea Europeană nu doar că a solicitat Guvernului să se justifice pentru persecutarea politică a lui Alexandr Stoianoglo, dar și i-a oferit și posibilitatea să încerce să repare abuzurile comise în privința lui prin inițierea procedurii de reglementare amiabilă pentru a nu se ajunge la o eventuală condamnare a Republicii Moldova și la plata prejudiciilor din banii cetățenilor.