Editura Evenimentul si Capital

Ceaușescu vs SUA. Stenograme INCENDIARE: „Republica Democrată Vietnam ar dori ca să aibă cît mai puțini intermediari. Întotdeauna intermediarii mai încurcă lucrurile”

Autor: | | 1 Comentarii | 13013 Vizualizari

Problema vietnameză e foarte cunoscută publicului și de aceea nu vom insista asupra ei, dar e interesant de observat un lucru: soluția pe care România o propunea americanilor (aceea de a folosi relațiile oficialilor români cu Republica Populară Chineză, în detrimentul influenței Uniunii Sovietice) era conturată încă dinainte de începerea schimburilor de mesaje între Vietnam și SUA.

Stenograma discuției din ianuarie 1967 figurează în arhiva Comitetului Executiv al Comitetului Central al PCR, dar și americanii de la Institutul Wilson o citează în istoria recent desecretizată a conflictului din Vietnam. În redare, am păstrat ortografia și modul de adresare al stenografei care a transcris convorbirea. Mai trebuie spus că e simplă coincidență, nu neapărat nefericită, că acest material apare astăzi, când politica noastră externă a fost supusă la grele încercări


Stenograma discuției din 31 ianuarie 1967 dintre Nicolae Ceaușescu, care abia preluase puterea după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, și Richard Davis, ambasadorul în România al președintelui american Lyndon Johnson, este importantă, discuția având loc înaintea vizitei lui Ioan Gheorghe Maurer la Washington, în iunie 1967, moment considerat până acum ca fiind primul demers public prin care România își manifesta relativa independență față de URSS.

Totuși, trebuie spus că audiența pe care Ceaușescu i-a acordat-o lui Davis venea după ce, pe 22 octombrie 1966, ministrul de Externe Corneliu Mănescu îi transmisese ambasadorului american la ONU, Arthur Goldberg, disponibilitatea României de a media discuții între Washington și Hanoi. Evident, disputa era legată de războiul din Vietnam.

Discuția din ianuarie 1967, era prima confirmare directă pe care o primeau americanii direct de la Nicolae Ceaușescu privind faptul că mesajele transmise de diplomații români aveau girul său.


Citește primul episod: CEAUȘESCU, RACOLAT de AMERICANI! Un RĂZBOI în care SUA au AVUT NEVOIE de AJUTORUL României


„Credeți că în alte țări, indiferent de regimul social, nu sînt oameni care gîndesc unii într-un fel și alții în alt fel?”

Tov. Nicolae Ceaușescu:

Dacă acesta este obiectivul Statelor Unite ale Americii în Vietnam, nu văd ce împiedică realizarea acestui obiectiv?!

În primul rînd, în ce privește actele de război împotriva Republicii Democrate Vietnam. Aici, de fapt, este o acțiune unilaterală; în nici un fel R.D. Vietnam nu duce vreun război împotriva armatei americane sau împotriva Statelor Unite ale Americii, în afară de intervenția trupelor antiaeriene pentru a se apăra împotriva bombardamentelor, însă acestea sînt acte de apărare, iar nu război împotriva S.U.A.

După părerea mea, în general a guvernului român, problema încetării bombardamentelor ar constitui începutul cel mai bun pentru a se găsi calea de încetare în general a actelor de război din Vietnam. După cît știu, și R.D.Vietnam acordă acestei probleme o importanță destul de mare și o consideră, de altfel, ca pe una din măsurile esențiale pentru a se ajunge la tratative și la încetarea în general a actelor de război din Vietnam.

Dv. V-ați referit la faptul că guvernul american dorește însă anumite garanții. Pentru mine cel puțin, nu este clar, ce „anumite garanții” ar dori Statele Unite ale Americii?!

Încetarea necondiționată a bombardamentelor nu ar aduce decît un folos Statelor Unite ale Americii.

Vedeți, dv. Insistați asupra prestigiului S.U.A., deși continuarea acestor bombardamente nu vă întărește prestigiul. Credeți oare că veți reuși să determinați guvernul sau poporul Republicii Democrate Vietnam să capituleze în vreo formă? Vedeți, ar trebui să vă gîndiți într-un fel și la prestigiul Vietnamului. Într-adevăr, este o țară mai mică, dar a dat dovadă, în decursul istoriei, că știe să-și apere independența, și în timpul ocupației chineze vreme îndelungată și în timpul ocupației franceze. Atunci, dacă dv. doriți o ieșire onorabilă, de ce nu dați posibilitate și celorlalți să găsească această ieșire onorabilă?!

În al doilea rînd – legat de situația din Vietnamul de Sud – este problema recunoașterii Frontului Național de Eliberare. Pentru reglementarea situației din Vietnamul de Sud nu sînt suficiente tratativele cu Republica Democrată Vietnam. Frontul Național de Eliberare este o organizație independentă, are programul său propriu, îl cunoașteți, și fără a-l recunoaște și a discuta cu Frontul Național de Eliberare nu se va putea ajunge la o soluție pașnică în Vietnamul de sud. Guvernul Republicii Democrate Vietnam nu poate și nu va putea nici în viitor să discute și să trateze în numele Frontului Național de Eliberare.

Dacă vreți să vă spun sincer părerea mea, acum sînt condiții în care s-ar putea, prin acțiuni bine chibzuite din partea Statelor Unite ale Americii, să se ajungă la o soluție care să fie acceptabilă și pentru S.U.A. și pentru Vietnam. Pot interveni însă evenimente care să facă ca acest lucru să nu mai fie chiar așa de posibil.

Cine este mama NATURALA a lui Victor Dancila, fiul infiat de premierul Romaniei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI