Ceauşescu voia schimburi de un miliard de dolari cu americanii

Ca urmare a declasificării de către Departamentul de Stat american a unor documente secrete privind relaţiile româno-americane din anii '70, Evenimentul Zilei continuă astăzi prezentarea stenogramelor discuţiilor purtate între înalţi oficiali americani şi români.

Primul este datat 18 iunie 1976 şi conţine o discuţie la care au participat, din partea României, Ştefan Andrei, secretar al Comitetului Central pe probleme internaţionale, iar din partea SUA, Henry Kissinger, secretar de stat al Administraţiei Americane, Helmut Sonnenfeldt, consilier la Departamentul de Stat şi alţi oficiali din instituţie.

Sferele de influenţă, neagreate de americani Secretarul: Ştiţi, sunt un mare admirator al preşedintelui dumneavoastră. Cred că relaţiile dintre Statele Unite şi România sunt printre cele mai importante lucruri pe care le-am făcut de când sunt la Washington.

Andrei: (...) Principalul scop al vizitei mele este de a discuta cum putem dezvolta în continuare aceste relaţii.

Kissinger: Nu credeam că lui Sonnenfeldt i-au mai rămas prieteni în România.

Andrei: Sunt surprins că, ştiind ceea ce ştiţi, aţi ajuns la această concluzie.

Kissinger: L-aţi folosit pe Sonnenfeldt pentru a spune lucruri pe care voiaţi să le spuneţi. Înţelegem.

Andrei: Aceasta este o chestiune pe care o considerăm încheiată de ceva vreme. Este o chestiune care avea legătură cu ideea de sfere de influenţă şi consecinţele sale.

Kissinger: Dar toate politicile noastre vizavi de România demonstrează că noi nu acceptăm această idee.

"Să nu se facă pe la spatele nostru ceva ce ar aduce atingere intereselor noastre"

Andrei: Este corect. Preşedintele m-a rugat să va amintesc de discuţiile de la Sinaia şi de la Bucureşti despre această chestiune, în mod special vizavi de afirmaţiile sale că dorim dezvoltarea relaţiilor dintre SUA şi URSS, cu condiţia ca să nu se facă pe la spatele nostru ceva ce ar aduce atingere intereselor noastre. A spus să vă amintesc acest lucru.

Secretarul: Îmi amintesc foarte bine. Dar i-am spus că nu are niciun motiv de îngrijorare.

Andrei: Nu a menţionat asta.

Secretarul: Încrederea excesivă în ceea ce spun oamenii nu este o trăsătură a preşedintelui vostru.

Ceauşescu voia atingerea ţintei de un miliard de dolari în schimburile româno-americane Ştefan Andrei le prezintă apoi problemele pe care Nicolae Ceauşescu îi ceruse să le abordeze în timpul discuţiilor. El arată că, deşi exporturile româneşti depăşesc valoarea importurilor din Statele Unite, noi contracte ar putea echilibra situaţia: "Şi suntem extrem de interesaţi să importăm bunuri şi echipamente din SUA, în special în industrie. Preşedintele speră că putem atinge ţinta de un miliard de dolari din comerţul în ambele sensuri până în 1980."

Potrivit lui Andrei, statul român era intresat şi de contractarea unor credite avantajoase pentru importul de echipament din SUA.

Un punct cheie al negocierilor, şi pe care oficialul român avea să îl abordeze şi în cadrul discuţiilor cu Ford, este cel referitor la Clauza Naţiunii celei mai Favorizate, obţinută de România din partea SUA în 1975, şi pe care liderii comuinişti de la Bucureşti sperau să o prelungească.

Secretarul: Cât timp veţi sta?

Andrei: Asta depinde de preşedinte.

Secretarul: Întâlnirea dumneavoastră va avea loc cu siguranţă.

Sonnenfeldt: Încă aşteptăm să aflăm când anume exact.

Andrei nu voia să fie supus la prea multă influenţă americană Secretarul: Va avea loc cu siguranţă.

Andrei: Trebuie să fiu la Berlin joi, pentru pregătirile destinate Conferinţei Partidului Comunist European.

Secretarul: Nu vă veţi amâna plecarea pentru o întâlnire cu preşedintele?

Andrei: Dacă aş face-o, nu aş mai putea să spun că am reuşit să evit să fiu supus la prea multă influenţă americană.

Secretarul: Sunt sigur că preşedintele vă va vedea.

Al doilea document declasificat pe care vi-l prezentăm conţine discuţiile dintre preşedintele american Gerald Ford şi Ştefan Andrei, care au avut loc pe 22 iunie 1976, la Casa Albă.

Andrei: Vorbind de relaţiile dintre ţările noastre, preşedintele nostru le consideră ca fiind bune. Apreciază rolul special pe care dumneavoastră personal l-aţi avut. Este dorinţa noastră de a dezvolta aceste relaţii, inclusiv relaţiile economice, şi (...) vă rugăm să păstraţi în agenda dumneavoastră chestiunea privind susţinerea României printr-un credit în termeni avantajoşi care ne-ar permite să cumpărăm echipament şi tehnologie din SUA.

Preşedintele: Consider că relaţiile economice pe care le avem sunt un element foarte important. Credem cu tărie că ar trebui să continuăm relaţiile cu privire la Clauza Naţiunii celei mai Favorizate. Am trimis Congresului recomandările necesare pe 22 iunie, aşa că acesta (Congresul - n.n.) va avea ocazia de a reacţiona pozitiv. Cele mai bune informaţii pe care le am arată că Congresul ar putea amâna temporar actul pozitiv vizavi de recomandările pe care le-am făcut de a extinde Clauza Naţiunii celei mai Favorizate. Ştiţi, ca şi noi, problema pe care o avem cu Congresul. Când preşedintele Ceauşescu a fost aici, el s-a întâlnit cu câteva comitete pentru a explica politica ţării dumneavoastră faţă de ele. El a aflat direct de la membri ai Congresului ce sentimente aveau. Sper că vom avea probe ce vor corespunde vederilor Congresului şi dacă aceste răspunsuri sunt încurajatoare, nu va fi nicio problemă în a prelungi Clauza Naţiunii celei mai favorizate.

Statul român a reuşit să obţină reînnoirea acestei clauze, din an în an, până în 1988, când regimul lui Ceauşescu nu a mai primit-o din cauza încălcării drepturilor omului.

Click pe imaginea de mai jos pentru a citi discuţia dintre Ştefan Andrei şi oficialii americani.

Citiţi şi:

Ceauşescu voia rachete americane de frica ruşilor

Ceauşescu a cerut rachete de la americani