Ceaușescu și ultima vizită în Iran

Ceaușescu și ultima vizită din Iran. Cum a redat presa românească vizita și ce mai putea negocia Nicolae Ceaușescu

Ceaușescu și ultima vizită la Teheran, în Iran. Cum a redat presa românească vizita și ce mai putea negocia Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a minimalizat situația de la Timișoara. Fie nu i s-a spus adevărul, fie a decis el că ar fi fost bine să braveze.

De regulă, vizitele de stat se negociază din timp, iar vizita din Iran nu putea face excepție, Ca o ironie a sorții, dacă Iranul a fost printre primele state care au avut relații cordiale cu Ceaușescu după 1965, tot această țară a fost și ultima care l-a găzduit în vizită oficială.

Ceaușescu, la mormântul lui Komeini

Ceaușescu a fost prieten cu sahul Iranului, Mohammed Rheza Pahlevi, care l-a primit pe Ceaușescu și care a fost primit de Ceaușescu la București, dar și la Suceava în vizite de stat. România dorea să prelucreze petrol iranian, exporta tractoare și a construit o fabrică la Tabriz, în iran. Plus că industria petrochimică avea strânse relații cu partea iraniană.

După triumful revoluției lui Komeini și alungarea șahului, în 1979, Ceaușescu a fost cel care a ținut relația cu Iranul. Americanii care pierduseră partida în fața sovieticilor se bazau încă pe Nicolae Ceaușescu. La începutul anilor 80, a început războiul dintre Iran și Irak/

Moartea lui Komeini, liderul spiritual al Iranului a făcut ca el să aibă un cult. Ceaușescu nu putea să nu depună alături de președintele Mohhamed Rafsanjanni o coroană de flori la mormântul acestuia.

Ce a negociat Ceaușescu în Iran?

Dacă Europa Liberă relata de morții de la Timișoara, presa de stat de la București acorda spații ample vizitei lui Ceaușescu, aceasta derulându-se de pe 18 până pe 20 decembrie 1989.

Evident, contractele economice, schimburile culturale, iranienii veniți la studii medicale, inginerești au fost pe agena întâlnirilor oficiale. Nu se știe ce i se raporta din țară lui Ceaușescu, însă pe 20 decembrie, Timișoara se declara liberă de comunism.

Evident, presa de la București nu discuta despre acest lucru, dar românii ascultau Europa Liberă. Situația devenise critică, la Timișoara structurile PCR încetaseră să mai existe ca forță care să conteze.

Din păcate pentru liderul de la București, vizita din Iran a lui Ceaușescu nu va mai produce efecte. Ea a fost ultima vizită de lucru a lui Nicolae Ceaușescu. Pe 22 decembrie, Ceaușescu abandona puterea.