Evenimentul Zilei > International > Cearta turco-gemană se complică. Erdogan îi oferă lui Putin baza militară de la Incirlik în timp ce parlamentarilor germani le intezice accesul în incinta aceleaşi baze
Cearta turco-gemană se complică. Erdogan îi oferă lui Putin baza militară de la Incirlik în timp ce parlamentarilor germani le intezice accesul în incinta aceleaşi baze

Cearta turco-gemană se complică. Erdogan îi oferă lui Putin baza militară de la Incirlik în timp ce parlamentarilor germani le intezice accesul în incinta aceleaşi baze

Germania îşi va rechema trupele staţionate la Incirlik dacă Ankara va continuă să blocheze accestul parlamentarilor în incita bazei militare aeriene, a declarat vicecancelarul german Sigmar Gabriel pentru publicaţia Mitteldeutsche Zeitung. Mai mult, Turcia – ţară membră a NATO - ar fi invitat recent Rusia să folosească Incirlik în lupta contra teroriştilor Statului Islamic, după cum relatează europalibera.org.

Turcia este profund iritată de rezoluţia adoptată luna trecută de Parlamentul german prin care masacrarea armenilor de către forţele otomoane din 1915 este recunoscută drept genocid, motiv pentru care a decis să nu permită accesul parlamentarilor nemţi în incinta bazei de la Incirlik.

“Armata germană răspunde în faţa Parlamentului. Dacă Parlamentul nu îşi poate vizita armata, atunci aceasta nu mai poate rămâne acolo. Este un aspect cât de poate de clar”, a mai explicat Sigmar Gabriel.

La Incirlik sunt staţionaţi 240 de militari germani care au misiunea de a supraveghea acţiunile miliţiilor teroriste ale aşa numitului Stat Islamic.

„Misiunea are un mandat parlamentar obligatoriu. De aceea trebuie să existe posibilitatea ca noi să putem vizita şi acolo soldaţii. Dacă această situaţie nu se schimbă, ar putea fi perturbată misiunea, desfăşurată sub egida NATO“, a precizat la rândul său parlamentarul social-democrat Nils Annen.

Conflictul germano-turc ar putea deveni o problemă pentru NATO, comenteză europalibera.org.. din alianţa nord-atlantică ar trebui acum să se pronunţe pentru a nu periclita unitatea pactului nord-atlantic, mai ales că Erdogan a început să se gudure pe lângă Vladimir Putin într-un moment în care relaţiile NATO-Rusia sunt destul de încordate.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: