Un renumit psiholog a redactat la cererea unor părinți o listă de cuvinte care nu trebuie rostite în fața copiilor.
Izolarea a creat mari probleme în relațiile de cuplu. Mulți oameni sunt cu nervii la pământ și realitatea este confirmată și de Organizația Mondială a Sănătății, care avertizează că numărul cazurilor de violență conjugală a crescut cu 60% în ultimul an. De aceea poate că este util să ne aducem aminte că dacă avem copii, avem o responsabilitate în plus.
Copii înțeleg mult mai mult decât am putea crede. Ei pot auzi lucruri despre care credem că sunt spuse doar între noi, părinții. Ei pot simți furia și certurile dintre părinți, chiar dacă încercăm să le ascundem. Impactul comportamentului părintelui poate să-i marcheze pentru totdeauna. Trebuie să înțelegem că se vor simți mai siguri și mai ocrotiți dacă părinții lor sunt fericiți și se înțeleg bine unul cu celălalt.
Pentru a-i ajuta să devină adulți fericiți și siguri, copiii noștri trebuie să înțeleagă și să simtă:
Iubit - necondiționat, indiferent de ce. În siguranță - suntem acolo pentru ei, pentru a-i proteja atunci când este nevoie. Acceptat - pentru a fi ceea ce sunt. Limite - pentru a ști ce este un comportament acceptabil și ce nu. Dezvoltare - să se dezvolte continuu pentru a fi și mai bun. Încredere - să putem prevedea ce vom face și să ne simțim în siguranță. Comunicare - pentru a fi ascultat și capabil să-și exprime sentimentele. Înțelegere - pentru a simți o parte importantă a unei familii. Camaraderie - părinții sunt acolo pentru ei. Distracție - să ne putem distra împreună.
Gândiți-vă din nou la copilărie; te-ai simțit iubit și sigur și dacă nu, ce spuneau sau făceau părinții tăi pentru a te face să te simți așa? Ce ai auzit de te-a făcut să te simți bine și ce au spus de te-au făcut să te simți nefericit? Atât de mulți copii sunt grav afectați pentru tot restul vieții de lucruri pe care părinții le spun lor și unii altora. Ele pot fi spuse în momente de furie sau neînțelegere, dar creierul dezvoltat emoțional al unui copil le poate acorda mai multă importanță. Ceea ce aud îi marchează și poartă acea umbră pentru tot restul vieții.
Modul în care suntem crescuți în primii ani ne creează și stilul de atașament ca adult. Acest lucru va avea impact asupra relațiilor viitoare pe care le avem. Iată șapte lucruri pe care nu ar trebui să le spunem niciodată partenerului nostru, deoarece ne va afecta relația și ne-ar putea afecta copiii
„Ești un părinte rău” Sau „El/ea este un tată/o mamă mai bun decât tine”.
Dacă un copil aude acest lucru, va lua parte unuia - susținând un părinte și diminuindu-și aprecierea față de celălalt.
„Nu îți va plăcea asta”
Auzind acest lucru îl va face pe copil să creadă că un părinte citește gândurile ceiluilalt, care nu își cunoaște propriile gusturi. Acest lucru i-ar putea face să se îndoiască de propriile aprecieri și să aibă în permanență nevoie de permisiunea părintelui.
„Nu-mi place cum arăți îmbrăcat în hainele alea”
Copilul ar putea reține numai disprețul atunci când unul dintre părinți îi spune asta celuilalt. De asemenea, poate simți că un părinte îl desconsideră pe celălalt.
"E vina ta"
Părinții trebuie să fie văzuți de copiii lor ca o echipă care lucrează împreună și care sunt de acord atunci când vine vorba despre educație. Dacă nu, copiii vor vedea fisurile și vor profita de ele. Arătați-le copiilor că, atunci când se întâmplă ceva rău, puteți lucra împreună pentru a face față și că, prin urmare, ieșiți din încercare mai puternici și mai buni. Acest lucru va modela comportamentul pozitiv față de depășirea provocărilor.
„Nu vei putea face asta niciodată”
Auzind acest lucru ar putea face un copil să-și diminueze așteptările și să renunțe la încercări. De asemenea, l-ar putea face să creadă că părintele care a spus că acest lucru este controlat și apoi să dorească să se alăture celuilalt - creând din nou diviziuni între copil și părinte.
„Ești prost / nu faci nimic util”
Dacă un copiii aud un părinte spunându-i celuilalt, poe crede că un părinte este prost sau inutil - chiar dacă asta este doar vorba despre furie - și de atunci, cu ceea ce numim pre-judecată de confirmare, vor căuta dovezi care să susțină asta. Alternativ, ei pot simți că acest lucru este greșit sau nedrept și se vor simți supărați față de părintele care a spus-o.
"Te părăsesc"
Dacă simți că vrei să pleci, trebuie să vorbești cu blândețe despre acest lucru cu partenerul tău, acolo unde copiii nu te pot auzi. Dacă copiii aud asta, reacția lor imediată va fi aceea că vrei să pleci pentru că nu îi iubești. Se vor simți vinovați și vor crede că este vina lor. Dacă spui asta ca o amenințare, atunci se va întoarce împotriva ta, deoarece copiii vor trece de partea celui care este amenințat.
Ce să faci ?
Majoritatea acestor cuvinte vor apărea atunci când ești supărat sau nefericit. Aceasta înseamnă că ești în ceea ce se numește Modul de Luptă, de Zbor sau de Îngheț.
Adrenalina ne va pregăti corpul pentru acțiune, ceea ce înseamnă că creierul și auzul se vor închide pentru a lăsa sângele să curgă către mușchii noștri. Așa că cel mai bine este să faceți o pauză timp de aproximativ 20 de minute; plecați în altă parte pentru a vă liniști și apoi reveniți și discutați.
Dacă sunteți nemulțumit de partenerul dvs. sau de relația dvs., ar trebui să vă ocupați de acest lucru vorbind cu partenerul dvs. și să primiți consiliere dacă este necesar.
Pentru că cel mai important lucru este să vă protejați-vă copiii de problemele din relație.