Cea mai veche floare din lume este o plantă acvatică și are peste 130 de milioane de ani. Au fost efectuate numeroase studii pe această floare, iar specialiștii susțin că ar putea oferi o soluție la problema polenizării, cauzate de declinul populației de albine.
Planta cu o vechime de peste 130 de milioane de ani are atât flori masculine cât și feminine. Ea eliberează sămânța direct în apă și fertilizează alte plante. Frumoasa floare datează de la începutul perioadei cretacice. Potrivit cercetărilor ea pare să fie existat în aceeași perioadă cu dinozaurii cu pene. Cel mai probabil, această floare a crescut sub apă, în lacurile de mică adâncime.
Cea mai veche plantă din lume este cunoscută cu numele de Montsechia vidalii. Ea este asemănătoare cu ceea ce folosim în zilele noastre pentru popularea acvariilor.
„Prima floare este un concept puțin poetic, dar lăsând asta la o parte, credem că aceasta este cea mai veche floare pe care am descoperit-o până acum”, spune David Dilcher, profesor la Universitatea Indiana, care a realizat o analiză a resturilor fosilizate din centrul Spaniei și din Pirinei.
Analiza realizată de profesorul Dilcher și echipa sa nu a fost deloc ușoară. Pentru a descoperi planta străveche au fost nevoiți să dizolve încet calcarul din jurul a peste 1.000 de fosile. Micile fragmente de floare rămase au fost albite iar structura lor examinată cu ajutorul unor microscoape puternice.
Cum arată cea mai veche floare din lume
Planta avea două forme: fie în spirală, fie frunzele erau așezate paralel una față de cealaltă, de a lungul unei axe. Nu avea rădăcini și nici petale, însă germina mai multe flori mici, cu o singură sămânță.
„Această analiză este una fascinantă și provocatoare a noilor fosile. Întotdeauna a fost dificil de spus dacă primele plante sau flori au apărut în condiții acvatice, dar această lucrare subliniază cât de importante au fost mediile acvatice pentru cele mai timpurii plante cu flori”, spune cercetătorul Sam Brockington, de la Universitatea Cambridge.
În timpul perioadei cretacice, populația de plante cu flori a început să se dezvolte, ajungând la frumoasele plante pe care le admirăm astăzi. Evoluția lor a influențat și fauna sălbatică, care s-a dezvoltat alături de ele. Dacă nu ar fi existat plante precum Montsechia vidalii, poate nici omenirea nu ar fi existat în zilele noastre, consideră profesorul Dilcher.
„Suntem un produs al numeroaselor etape de evoluție care au mers mână în mână cu evoluția plantelor cu flori”, a mai precizat el.
Cea mai veche floare din lume ar putea salva polenizarea
Dilcher vorbește despre una dintre problemele serioase cu care se confruntă omenirea în prezent. Potrivit acestuia, cea mai veche floare din lume ar putea ajuta la polenizare, problemă cauzată de declinul populației de albine.
„Trebuie să înțelegem cât mai multe despre evoluția plantelor cu flori, deoarece chiar acum ne confruntăm cu o criză mondială. Această plantă ne arată de unde a început totul. Dacă știm mai multe despre evoluția lor, am putea da peste polenizatori alternativi care sunt dispăruți din vedere astăzi, dar care au jucat un rol în trecut pe care l-am putea stimula din nou”, este de părere Dilcher, potrivit theguardian.com.