Când spui „mâncare ca la mama acasă”, te gândești instantaneu la mâncărica de cartofi pe care ți-o pregătea mama în copilărie.
Se spune că o rețetă de mâncare, gătită cu aceleași ingrediente și gramaje, o să aibă un gust diferit dacă e gătită de persoane diferite. La fel se poate spune și despre celebra mâncărică de cartofi, mâncarea noastră națională: fiecare casă, fiecare familie are propria variantă și modalitate de a o găti.
Iată o rețetă de cartofi, simplă și gustoasă, pe care poți s-o pregătești rapid pentru masa de seară.
Ai nevoie de:
- 5-6 cartofi mari
- 1-2 cepe potrivite (sau una foarte mare)
- 2-3 linguri de ulei
-1-2 roșii (sau 4-5 linguri de bulion)
- 1 morcov mare
- o foaie de dafin
- o jumătate de legătură de mărar verde
- sare, piper după gust
Mod de preparare:
Curăță de coajă cartofii, cepele, morcovii și roșiile și spală-le bine. Taie mărunt cepele și roșiile, iar morcovii taie-i cubulețe (sau dă-i prin răzătoarea mare).
Pune uleiul la încins într-o cratiță, la foc mediu, și adaugă ceapa. Las-o să se prăjească până devine transparentă, amestecând mereu. Pune-i un vârf de sare și un pic de apă.
Adaugă morcovii, roșiile (sau bulionul) și mărarul tocat. Mai pune apă și lasă-le să fiarbă puțin împreună.
E timpul să adaugi cartofii și încă puțină apă. Acoperă cratița și lasă totul să fiarbă până când cartofii s-au înmuiat, dar ai grijă să nu se transforme în pastă. Adaugă sarea și piperul la final și, dacă mai simți nevoia, puțină apă.