Cea mai scumpă plantă din lume. O poți cultiva în propria ta curte

Sursa: Pixabay

Poți cultiva în propria ta curte cea mai scumpă plantă din lume pentru a câștiga bani. Prețul pentru 500 de grame ajunge chiar și la 5.000 de dolari. Aceasta are și numeroase beneficii pentru sănătate.

Poți cultiva în propria ta curte cea mai scumpă plantă din lume pentru a câștiga bani. Un kilogram costă până la 10.000 de dolari, iar prețul pentru 500 de grame ajunge chiar și la 5.000 de dolari. Este vorba despre șofran.

Șofranul este ușor de întreținut dar metoda de recoltare este extrem de complicată, de aici și prețul mare. Șofranul se recoltează doar manual, din floarea Crocus sativus. Iar interesant e faptul că recoltarea se face doar în perioada octombrie-noiembrie.

Florile din care se obține stigmatul trebuie culese doar la primele ore ale dimineții sau seara. Această plantă provine din Iran, dar se poate cultiva și în România. Cei care vor să cultive șofran au nevoie doar de bulbi de Crocus sativus și o porțiune de teren cu sol argilos sau silicos.

Ce beneficii pentru sănătate are șofranul

Șofranul are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acest condiment stimulează starea de spirit, iar totul se datorează antioxidanților pe care îi conține. Printre aceștia se numără crocin, crocetină, safranal și kaempferol. Șofranul crește și capacitatea de învățare și protejează celulele creditului. Are și proprietăți cancerigene, dar și antidepresive. Medicii îl recomandă în timpul dietelor pentru că reduce pofta de mâncare.

Sursă Dreamstime

Această plantă poate trata și stările de anxietate, au mai demonstrat studiile. Șofranul poate ameliora și durerile de cap în anumite situații, potrivit Heatline.

Cercetătorii au mai descoperit că șofranul poate avea efecte pozitive împotriva durerilor sindromului premenstrual. De asemenea, femeile cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani care au mirosit șofran timp de 20 de minute pe zi au avut un nivel mai mic de cortizol al hormonului de stres, iar asta contribuie activ și la reducerea simptomului premenstrual. Antioxidanții și potasiul din compoziția șofranului ajută la menținerea tensiunii arteriale și la scăderea colesterolului și a trigliceridelor.

Șofranul este și un adjuvant natural pentru curățarea căilor respiratorii înguste și reduce inflamația plămânilor, dar și prevenirea unui atac de astm sever.